Znanstvenica o ukidanju prireza: Gradonačelnici i načelnici su stavljeni u nepovoljan položaj

Vijesti 09. ruj 202310:38 0 komentara

Dubravka Jurlina Alibegović, znanstvenica s Ekonomskog instituta u Zagrebu, analizirala je novi paket poreznih zakona koji bi snagu trebali stupiti od početka sljedeće godine. Ona navodi da će gubitak prihoda od prireza snažno pogoditi gradove, ali navodi da se ovim izmjenama neće povećati autonomija gradova i općina.

“Svaka promjena koja je najavljena ili se najavljuje treba se najaviti u adekvatno vrijeme i svi trebaju imati dovoljno vremena da se prilagode novim mjerama i okolnostima”, započela je znanstvenica.

Komentirala je i hoće li ukidanje prireza/stope poreza na dohodak povećati fiskalnu autonomiju općina i gradova.

“Neće jer kad govorimo o autonomiji govorimo na način da općine i gradovi imaju veću autonomiju ako je promjena porezna stope takva da oni autonomno odlučuju o svim elementima (olakšice, porezni razredi…) koji se tiču poreza.

Kad samostalno odlučuju, onda imaju apsolutno veliku autonomiju, ali u ovom slučaju središnja država to odluči i ta se odluka preljeva na općine i gradove i način stjecanja prihoda od poreza. To znači da ta mjera neće utjecati na povećanje autonomije”, objasnila je Jurlina Alibegović.

Ističe da Vlada ove promjene nisu nigdje u Strateškim planovima najavljene pa se ni gradovi ni općine nisu mogli pripremiti.

Ona također navodi da su gradonačelnici i načelnici stavljeni u nepovoljan položaj.

“Naravno da jesu. Ukidanjem prireza od iduće godine najveći gradovi će najviše izgubiti. Zagreb i Split će izgubiti 8 posto svojih prihoda, to nisu mali iznosi. I manje općine i gradovi će izgubiti značajne prihode”, navela je Jurlina Alibegović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!