Znanstvenica: Onaj tko riješi pohranu energije, riješit će energetsku neovisnost

Klimatske promjene 15. stu 202222:17 0 komentara
N1

Gošća N1 Newsnighta Ankica Kovač, izvanredna profesorica na FSB-u, voditeljica laboratorija za energetska postrojenja, potpredsjednica Hrvatske udruge za vodik i znanstvenica koja je kreirala prvi hrvatski bicikl na vodik.

“Vodik se danas u najvećoj mjeri dobiva korištenjem fosilnih goriva, ugljikovodika, i to je tzv. sivi vodik, on je najzastupljeniji s 96-97 posto, ali s obzirom na žestoki pritisak klimatskih promjena, mi odlazimo od sivoga vodika i danas se sva sredstva ulažu u proizvodnju zelenog vodika, koji proizvodi elektrolizom vode, korištenjeme obnovljivih izvora energije te pri tome nema popratnih štetnih emisija CO2, a njegovim daljnjim korištenjem u gorivnim člancima imamo kruženje vodika u prirodi bez emisija CO2”, rekla je Kovač.

PROČITAJTE JOŠ

Velika prednost vodika u odnosu na druge energente je u tome što se može proizvesti gdje god ima vode, uz malo sunčeve energije.

U Hrvatskoj veliki potencijal za korištenje vodika

“Vodik je još uvijek malo zastupljen jer su tehnologije vodika relativno skupe, ali nužnost je prelaska na čiste tehnologije, to se sada ubrzano mijenja, to pokazuju i ciljevi i direktive Europske unije. Nužno je sredstva koja se danas ulažu u fosilnu tehnologiju preusmjeriti u čiste tehnologije pa tako i tehnologije vodika. Imamo veliki potencijal za korištenje vodika u Hrvatskoj, kao i svih obnovljivih izvora energije. Bogati smo suncem, vodom, vjetrom, samo trebamo taj potencijal iskoristiti”, rekla je Kovač.

Koliko vodik može pomoći u procesu dekarbonizacije?

“Zaista može, nije jedino rješenje, jedno je od rješenja, a u ovim trenucima se istaknuo kao jedno od ključnih rješenja. Izvrstan je spremnik energije, može se proizvesti bilo gdje gdje ima bilo kojeg obnovljivog izvora energije. Vodik se učinkovito i dugoročno može pohraniti u spremnike i koristiti po potrebi, kada nam je potrebna energija. To je prednsot u odnosu na druge energente. S vodikom osiguravamo energetsku neovisnost. Vidimo sada u ovoj krizi koliko je ona važna. Ključ cijele ove energetske tranzicije je u pohrani energije. Onaj tko to riješi, taj će riješiti energetsku neovisnost”, rekla je Kovač.

Detalje o prvom hrvatskom biciklu na vodik saznajte u videu:

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!