Znate li da trgovci više ne smiju brisati loše komentare? Pogledajte još novosti

Vijesti 07. lip 202211:47 0 komentara
cottonbro/Pexels/Ilustracija

Na polovici smo godine, već su brojni propisi stupili na snagu, a mnogi će stupiti u idućih nekoliko tjedana.

Odvjetnici Dora Ljevar i Danijel Pribanić nabrojali su za portal Savjeti.hr najvažnije promjene do sada i one koje će se tek dogoditi, a mi prenosimo neke od njih.

Potrošači – zabranjeno je uklanjanje negativnih ocjena i komentara proizvoda

Od 28. svibnja 2022. godine obvezno je prikazivanje cijena po kojima se je proizvod prodavao u proteklih 30 dana kad god je u pitanju akcija ili drugi oblik posebne prodaje. Kod prodaje proizvoda s greškom to mora biti posebno istaknuto. Pisani prigovor potrošača se može poslati i e-mailom. Proizvodi istog naziva se ne smiju prodavati ako su različite kvalitete.

Trgovci koji objavljuju komentare i recenzije kupaca moraju naznačiti jesu li oni isprobali proizvod i jesu li plaćeni za ocjenjivanje proizvoda. Zabranjeno je uklanjanje negativnih ocjena i komentara. Svaki oglas mora biti označen kao plaćeni oglas.

Kod reklamacije za materijalne nedostatke proizvoda trošak vještačenja može pasti i na potrošača, ako se pokaže da se nije radilo o opravdanoj reklamaciji. Postrožene su i kazne za povrede potrošačkih prava kad je u pitanju veći broj oštećenih potrošača.

Inspektorima je dopušten ‘mystery shopping’.

Povećana minimala plaća u ugostiteljstvu i turizmu

Proširena je primjena kolektivnog ugovora ugostiteljstva na sve poslodavce koji se bave ugostiteljstvom i turizmom u Hrvatskoj.

Od 1. lipnja minimalna bruto plaća u ugostiteljstvu je sad 4.687,50 kuna. Za sobarice, pomoćnog konobara, pomoćnog kuhara i pomoćnog recepcionara minimalna plaća je 4.800 kuna. Za poslove konobara, kuhara, slastičara i recepcionara, minimalna plaća iznosi 5.400 kuna bruto.

Dodatak na radni staž od 0,5 posto po godini staža je sad obvezan, a plaćaju se i naknade za otežane uvjete rada, noćni, smjenski i prekovremeni rad, jubilarna nagrada i naknada za odvojeni život.

Smanjena je stopa PDV-a

Od 1. travnja došlo je do promjene stope PDV-a s 25% na 13% na široki raspon usluga iz turizma i cateringa. Uz to je smanjena stopa PDV-a na dječju hranu, ulja i masti, svježe meso, jaja, ribu i morske plodove te svježe voće i povrće.

Sprječavanje širenja nezakonitog sadržaja putem internetskih platformi

Europska unija uvodi pravila s ciljem stvaranja ‘sigurnijeg digitalnog prostora’. Internetske platforme postaju odgovorne za sadržaj koji objavljuju korisnici.

Ulazak u Hrvatsku za strance iz trećih država – 50 kuna

Iduće godine trebao bi u funkciju biti pušten sustav ETIAS, odnosno Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja, s kojim dolaze nova pravila za ulazak u EU. Putnici iz treći zemalja će morati ispuniti elektronski obrazac te platiti naknadu od sedam eura (oko 50 kuna).

U najvećem broju slučajeva odobrenje za putovanje će biti izdano za nekoliko minuta, međutim moći će potrajati i do 30 dana u nekim slučajevima. Odobrenje putovanja bit će valjano tri godine ili do isteka valjanosti putne isprave navedene u postupku podnošenja zahtjeva, ovisno o tome što nastupa prije. Iako je izdano odobrenje za putovanje, prilikom prelaska granice ulazak u zemlju može biti odbijen.

Ova mjera će utjecati na smanjenje interesa turista iz trećih zemalja, a slične mjere mogu biti uvedene i u odnosu na naše državljane.

Očinski dopust od jeseni

Do jeseni se zbog europske Life-Work Balance direktive uvodi takozvani očinski dopust za zaposlene i samozaposlene očeve, u trajanju od deset radnih dana. Povećat će se i naknade za rodiljni dopust tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta, i to sa sadašnjih 5.654,20 kuna na 7.500 kuna.

Povrat poreza na dohodak i prireza

Radnici mlađi od 25 godina imaju pravo na povrat cijelog iznosa poreza i prireza na dohodak koji su im poslodavci uplatili u prošloj godini, a na povrat u visini od 50 posto lanjskog uplaćenog poreza dobivaju oni od 26 do 30 godina.

U ovom trenutku tisuće roditelja djece koja su se zaposlila u 2021. godini dobiva rješenja za plaćanje razmjerno visoke razlike u porezima zbog smanjenja porezne olakšice za dijete koje se je zaposlilo.

Ostale promjene pronađite OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!