Znate li kojoj izbornoj jedinici pripadate? 22 posto birača neće glasati kao dosad

Vijesti 07. ožu 202417:15 1 komentar
Duško Jaramaz/PIXSELL/ilustracija

Na pragu smo parlamentarnih izbora koji će, prvi puta nakon 20 godina biti održani u drugačije prekrojenim izbornim jedinicama.

Prošle godine Vlada je na preporuku Ustavnog suda, a zbog nesrazmjera broja birača koji biraju zastupnike u pojedinim izbornim jedinicama, predložila a Hrvatski sabor izglasao izmjene Zakona o izbornim jedinicama. Tim izmjenama nije se mijenjao izborni sustav, već samo izborne jedinice. I to ne sve.

Na parlamentarnim izborima koji će biti održani u travnju ili svibnju ove godine, 22 posto birača više neće birati zastupnike u onoj izbornoj jedinici u kojima su dosad birali.

Prisjetimo se gdje tko pripada.

Ne više od Jaruna do Jadrana, nego od Kutine do Vira

Najvažnije promjene tiču se Grada Zagreba i 7. izborne jedinice, a u manjoj mjeri i ostalih izuzev 1., 8. i 10. koje su praktički ostale netaknute škarama vladinih “krojača”. Grad Zagreb sada je razdvojen na tri izborne jedinice – 1., 2. i 6., ne više i 7. koja se doslovno protezala od Jaruna do Jadrana, konkretno do Novog Vinodolskog.

U 7. izbornoj jeidnici ostale su Karlovačka županija i istočni dio Primorsko-goranske županije, a umjesto južnih dijelova Zagreba pridodan joj je i najslabije naseljen dio Hrvatske – Ličko-senjska županija, ali i sjeverni dio Zadarske te veći dio Sisačko-moslavačke županije. Time 7. izborna jedinica postaje prostorno najveća i sada se proteže od Kutine do Vira, što se u geografsko-političkoj raspodjeli doima još neprirodnije.

Srezana 9. izborna, sad je 7. najveća

Širenjem 7. smanjena je 9. izborna jednica koja je ostala bez cijele Ličko-senjske županije, ali i sjevernih dijelova Zadarske županije. Dvije izborne jedinice na istoku Hrvatske, 4. i 5., proširene su zapadno.

Četvrtoj izbornoj jedinici s Osječko-baranjskom i Virovitičko-podravskom županijom, koje se smatraju izbornim utvrdama HDZ-a, pridruženi su Đurđevac i “esdepeovska” Koprivnica koji su “oduzeti” 2. izbornoj jedinici. Petoj izbornoj jedinici (Vukovarsko-srijemska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska županija) pridodani je istočni dio Sisačko-moslavačke županije.

Evo kako sada izgleda svih deset izbornih jedinica:

Vlada RH
Vlada RH
Vlada RH
Vlada RH
Vlada RH
Vlada RH
Vlada RH
Vlada RH
Vlada RH
Vlada RH

N1 pratite putem aplikacija zAndroid | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare