Znate li što je sebično parkirano vozilo? Mala škola o međusobnoj solidarnosti

Vijesti 09. velj 202213:51 > 13:56 0 komentara
Facebook/Što čitaš?

Znate li što je sebično parkirano vozilo? To je ono vozilo koje parkira tako kao da drugi na svijetu ne postoje, pa zauzme toliko prostora da nitko osim savitljivih prolaznika, a da ne spominjemo trudnice, majke s kolicima, osobe u invalidskim kolicima, osobe koje koriste alternativne oblike prijevoza i slične skupine građana, ne može ni pomisliti proći kraj njega.

Svatko je barem jednom u gradu doživio situaciju u kojoj vozač ili vozačica ostave automobil “samo na nekoliko minuta”, samo da skoknu nešto obaviti, ne razmišljajući pritom da će se posao možda odužiti i da će time možda onemogućiti prolazak svojim sugrađanima.

Na tu su čestu situaciju reagirali u zagrebačkom antikvarijatu i knjižari Što čitaš? gdje su izradili duhovite, ali vrlo jasne naljepnice kojima daju do znanja što društvo misli o tako parkiranim vozilima.

U kratkom razgovoru s njima doznajemo da naljepnice tiskaju već petnaestak godina i da za njima ne pada interes.

“Već petnaestak godina tiskamo te naljepnice, ali ideja nije naša, samo ovaj konkretan dizajn. Ima tome i više od dvadeset godina kad smo prvi put naletjeli na ovakve naljepnice, tiskao ih je časopis Carbusters, koji se bavi problemom kulture automobila i razvojem alternativa prijevozu kakav je danas dominantan. Kad je nestalo tih naljepnica, počeli smo raditi svoje”, kažu nam iz knjižare.

Naljepnice se mogu besplatno preuzeti u njihovoj knjižari Što čitaš? u Frankopanskoj 22 u Zagrebu, a svima onima koji žive u drugim mjestima, spremni su ih poslati poštom ili u pdf obliku mailom pa ih svatko tko želi, može isprintati ili tiskati.

Ističu da su reakcije građana na samu ideju pozitivne jer mnogi građani upravo taj problem ističu kao jedan od većih u svojim sredinama.

“Stiže puno pozitivnih reakcija, mnogi navode grad u kojem žive kao “najveći problem” kad je u pitanju nesavjesno parkiranje i uopće problem prometa, ali to samo govori da je to svugdje jedan od najvećih problema za kvalitetu života u gradu. Očito ne postoji planiranje ili čak ideja da se prometna situacija prilagodi ljudima i različitim oblicima kretanja, već je sve podređeno automobilskom prometu što je problem na mnogo razina, od zagađenja do prometnih gužvi.

Treba napomenuti da smo dobili više pozitivnih reakcija roditelja s djecom u invalidskim kolicima, kao i društva oboljelih od multiple skleroze, a to samo govori koliko nedostaje solidarnosti s ljudima kojima je kretanje otežano”, napominju iz knjižare.

Kažu da ne potiču građane na prijavu policiji jer smatraju da kazne neće puno pomoći, već da treba mijenjati svijest i skrenuti pažnju na probleme koji se tiču najranjivijih socijalnih skupina.

“Ne mislimo da kažnjavanje pomaže, niti nam je ono prihvatljivo. Mi smo anarhistička izdavačka kuća i bitno nam je da ljudima skrenemo pažnju na društvene probleme, potaknemo ih na razmišljanje i solidarnost, a to je moguće jedino kroz vlastiti angažman i shvaćanje kakve sve posljedice imaju naši postupci”, ističu u Što čitaš? i dodaju:

“Samom naljepnicom smo htjeli vizualno pokazati kome je sve onemogućeno kretanje kad netko blokira prolaz automobilom. Ljudi su skloni misliti da su tu stali samo kratko, da nikome neće smetati, da neće baš sad naići netko na biciklu ili u invalidskim kolicima ili na štakama, s dječjim kolicima, paketom u rukama, itd. Sve to je tek jedna od stvari koje u svakodnevnom životu čine veliku razliku za nečiju kvalitetu života. Samo promjene na razini društva i međusobna solidarnost mogu nešto promijeniti dugoročno. Netko možda i promisli, mnogi možda i ne, ali barem znamo da smo pokušali nešto napraviti po tom pitanju. Ovo je samo kap u moru društvenih problema i nedostataka elementarne brige za druge.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!