Penava o dolasku Porfirija u Vukovar: To je korak u krivom smjeru

Vijesti 16. lis 202207:53 > 11:02 2 komentara
Patrik Macek/PIXSELL

Polaganjem vijenaca na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u nedjelju je počelo obilježavanje 31. godišnjice pogibije jednog od zapovjednika obrane Vukovara general bojnika Blage Zadre, kao i pukovnika Alfreda Hilla.

Na grobove Zadre i Hilla vijence su položili članovi njihovih obitelji, predsjednik Republike Zoran Milanović, izaslanstva Hrvatskog sabora, Vlade, Vukovarsko-srijemske županije i grada Vukovara.

Izaslanik predsjednika Vlade državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja Špiro Janović izjavio je kako možemo biti ponosni na Zadru i sve hrvatske heroje iz Domovinskog rata, ali i na sve što smo postigli kako bi Hrvatska bila takva kakvu bi želio Zadro.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora zastupnik Nikola Mažar rekao je kako se danas odaje počast žrtvi Zadre i Hilla za slobodnu Hrvatsku i slobodni Vukovar, ljudima koji su u najtežim trenucima obrane Hrvatske slali poruku zajedništva i ljubavi prema domovini.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić kazao je kako se obljetnica njihove pogibije dostojno obilježava svake godine, kako se nikada više ne bi ponovili takvi nemili događaji.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ocijenio je kako je Zadro utjelovljenje pozitivnih ljudskih vrijednosti, kao što su hrabrost i nesebičnost, što je pokazao u najtežim vremenima.

Na upit da komentira današnji dolazak patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija u Vukovar Penava je rekao kako dolazak bilo kojeg predstavnika SPC-a u Vukovar, nakon što je ta crkva sebi dozvolila da odlikuje ratnog zločinca Vojislava Šešelja, znači “korak u krivom smjeru”.

“To je definitvno crta koju ja osobno, a vjerujem niti veliki broj Hrvata ne može prijeći, ali o tome su trebali voditi računa ljudi, koji su trebali biti puno produhovljeniji i mudriji. Na žalost, umjesto vjere, ljubavi, i ekumenizma, ponovno smo u realizaciji SPC-a doživjeli istinsku nepatvorenu refleksiju srpske hegemonije”, rekao je Penava.

U crkvi Gospe Fatimske biti će služena sveta misa zadušnica za Zadru i sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara u Domovinskom ratu. Obilježavanje će se nastaviti prigodnim programom “Heroj Trpinjske Ceste” kod spomen-biste Zadri na Trpinjskoj cesti i mimohodom do mjesta njegove pogibije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare