Milanović o kaznenoj prijavi protiv Banožića: Vidite što se događa kad je postupak tajan

Vijesti 08. pro 202314:11 0 komentara
N1

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u petak boravi u Novoj Gradiški. S novinarima je razgovarao o akutalnim temama.

Milanović se osvrnuo na trošenje europskog novca u Hrvatskoj i najnoviju istragu EPPO-a, onu protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac koja, prema tvrdnjama europskog tužiteljstva, europskim novcem plaćala čak i proslavu svog rođendana. “Novac je novac, na privatno ne smije, na javno, to je već druga stvar”, kaže predsjednik.

Predsjednik je odgovorio i na pitanje o tome da je u posjetu gradu na čijem je čelu čovjek protiv kojeg je dignuta kaznena prijava. “Nije sve isto. Postoje gradonačelnici kojima, nema majci, da bih došao i sklanjao sam se od njih. Nije svaka situacija ista. Bilo je gradonačelnika za koje je jasno da su kabadahije i lopovi”, kaže.

Kaznena prijava protiv Banožića

“Vidite što se događa kad je postupak tajan, to je ovo zbog čega bi Plenković hapsio, a vi ste to nazvali netransparentnim i tajnovitim. To treba biti što transparerntnije. Zato je tajnost postupka opasna glupost i ukinuta u vrijeme moje većine u parlamentu”, kaže Milanović odgovarajući na pitanja o kaznenoj prijavi protiv bivšeg ministra obrane Marija Banožića.

Predsjednik je pozvao ljude koji “imaju potrebu voziti automobile teže od dvije tone” da ih ne ukrašavaju dodatno i ne ubijaju ljude time.

Vozila Bradley

Govoreći o vozilima Bradley, koja su stigla u Hrvatsku, Milanović kaže kako se borio za njih “kao mater za dite”.

“Poklonjenom konju se gleda u zube i onda ga uzmeš. A ovog se konja vodilo na obdukciju i očekivalo da preživi. To je skoro bačeno niz vodu i nije jasno zašto Hrvatska nije uzela nešto što joj se nudilo na dar. … To je došlo do faze realizacije prije dvije godine i nikad neću imati odgovor, a malo tko je uključeniji od mene, kako je moguće da se odluka o odustajanju od poklona preokrenula. To je dobro za Hrvatsku.”

“Da zaključim, da nije bilo mene, to bi propalo, uzeli bi Ukrajinci ili netko treći”, kaže predsjednik.

BBB-i u Grčkoj

Predsjednik kaže kako je čudan normativni okvir na koji smo pristali ulaskom u EU.

“Hrvatska se ponaša čudno, ne lijepo ili čudesno, nego baš čudno, kao zadnji luzer. Drugi rade što hoće. Ja ne pozivam da radimo što hoćemo, nego samo da gledamo što drugi rade i nešto naučimo. Sve što sam imao sam rekao prije te kretenske odluke da ih se uzme kao satniju zarobljenika… U Hrvatskoj neće doći do toga, učinitć u sve da do toga ne dođe, da imamo kolektivno kažnjavanje, to ne valja”, govori na pitanja o hrvatskim državljanima koji su zbog izazivanja navijačkih nereda u glavnom gradu Grčke, u kojima je život izgubio jedan navijač atenskog AEK-a, od kolovoza u grčkim zatvorima.

Afrička svinjska kuga

Situaciju s afričkom kugom i prosvjedom seljaka nije htio komentirati. Kaže tek kako se ta bolest pojavila u Litvi prije 10 godina i još je tamo.

“U najboljoj formi je”, završio je predsjednik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!