Milanović o Vučićevoj izjavi: On se hvali, ali ni oni to ne bi mogli oboriti

Vijesti 15. ožu 202213:57 > 15:12 7 komentara
N1

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Zoran Milanović sudjeluje danas na obilježavanju 30. obljetnice osnutka i djelovanja 93. Krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u Zemuniku. Tom je prilikom odgovarao i na pitanja novinara.

“Teško je kontrolirati nebo sedam dana u tjednu. To vjerojatno ne radi nitko. To kao što je slučaj s ovom besposadnom letjelicom, pitanje je tko bi to u realnom vremenu uspio oboriti. To što se Vučić hvali, vjerojatno ni oni to ne bi mogli oboriti”, rekao je Milanović, dodavši da Srbija ima dobru opremu, ali da ne bi u sedam minuta uspjeli srušiti bespilotnu letjelicu. “Ja njih ne gledam kao na konkurenciju ni kao na prijetnju”, dodao je o Srbiji.

“Ja ih ne gledam kao neprijatelje. Ali oni ne bi uspjeli ovo srušiti u sedam minuta. Ne bi ni Hrvatska da to ima, ne bi ni Njemačka”, rekao je.

VEZANE VIJESTI

“Nema apsolutne zaštite. Šansa da se ovako nešto ponovi je mala, da uopće dođe do Zagreba, mislim da su i Mađari nešto naučili”, rekao je.

Ponovno je kritizirao otkrivanje detalja iz istrage o letjelici. “O ovome se ne govori dok nisi siguran što se dogodilo. Srećom, nitko nije nastradao”, rekao je Milanović.

“Istragu vodi obavještajna pukovnija, pobogu. To ne može raditi ni DORH ni policija, jer nemaju ta znanja. To je vojska. Elementarna građanska odgovornost je da se o tome ne lupeta. Njega (Plenkovića op. a.) držim ipak razumnim. Njegov ministar je potpuno izgubljen čovjek. Dođe tamo, stavi si uniformu s prezimenom, lovačku kapu, demižonku i priča nešto”, rekao je Milanović.

Hrvatska je i dalje jedna od najsigurnijih država s najsigurnijim gradovima, rekao je predsjednik.

“Kad su ovakve istrage, izvidi, ispitivanja u tijeku, pričekaš dok ne bude crno na bijelo. O tome ne govoriš ni ako si kemičar i balističar, a pogotovo ne ako si lažni doktor znanosti”, rekao je.

“Vijeće za nacionalnu sigurnost nije operativno tijelo, to je tijelo koje donosi određene strateške odluke i ono se sastaje kad treba. Nije permanentno radno tijelo. Evo, sad se nešto dogodilo i sad ćemo se naći, ali to je vrlo uzak format. Ja kad imam brifinge, imam ga u širem formatu, jer dolaze eksperti. Vijeće se sastoji od nekoliko državnih čelnika, koji tamo razgovaraju i donose odluke i usklađuju stavove oko nekoliko ključnih pitanja, ali ne bave se dronovima koji su zalutali u Hrvatsku i srećom nisu nikoga ubili”, rekao je Milanović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare