Zoričić: Nova pulska gradska uprava ima povijesnu priliku transformirati grad

Vijesti 29. srp 202115:36 0 komentara
Derek Sutton / Unsplash

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić u četvrtak je na konferenciji za novinare ocijenio kako nova gradska uprava ima povijesnu priliku transformirati grad, ući u nove ponude europskih fondova i tako rješavati suštinske probleme i da se ta prilika mora iskoristiti.

Osvrnuvši se na odluku grada Pule da se zbog visoke cijene odustaje od izgradnje Polivalentnog centra “Mehanika”, Zoričić je podrobnije objasnio razloge otkazivanja. Rekao je da je riječ o neodgovarajućoj lokaciji, iznosu participacije Grada u ukupnim troškovima izgradnje, enormnom rastu cijena sirovina i usluga u građevinarstvu, poremećaju u dobavi i opskrbi profesionalnom opremom. Također, kako je rekao, postoji velika mogućnost probijanja roka realizacije projekta- 31. prosinca 2023 godine.

Prema trenutnim tržišnim uvjetima procjena troškova za ovaj projekt iznosi 35 milijuna bespovratnih sredstava s time da je Grad trebao sudjelovati s 19 milijuna vlastitih sredstava te iz kredita platiti 45 milijuna kuna.

U međuvremenu je održan sastanak s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje te kako je rekao Zoričić, zbog obustave  Grad neće platiti penale jer su razlozi opravdani i realni.

“Vjerujem kako se dio iznosa koji je Grad trebao izdvojiti iz vlastitih sredstava i kroz kredit za sufinanciranje ovog projekta, može preusmjeriti ili u dogradnju osnovne škola Kaštanjer i Šijana, ili u izgradnju garažne kuće, izgradnju nove osnovne škole, uređenje sportskih terena ili izgradnju staračkog doma” – naglasio je gradonačelnik Zoričić.

Govoreći o transparentnosti ove gradske uprave, on je istaknuo kako će se  transparentnost temeljiti na aplikaciji preko koje će svatko moći vidjeti na što se troše novci iz proračuna, na unaprijeđenom GIS-u Grada Pule i činjenici da će članovi upravnih vijeća i nadzornih odbora biti birani na natječajima, a preko natječaja će se dodjeljivati i novci lokalnim medijima.

Osvrnuvši se o budućem radu  spomenuo je  suradnju s Uljanikom 1856, otvaranje Muzila građanima, revizije gradske uprave, trgovačkih društava i javnih ustanova, transformaciju trgovačkih društava, formiranje radnih skupina za strateško planiranje, rješanje problema centra za gospodarenje otpadom Kaštijuna i prostorno planiranje.

Govoreći pak o svojim troškovima u povodom jučerašnjeg prozivanja IDS-ovih vijećnika da previše putuje, gradonačelnik Filip Zoričić je rekao “kako ne koristi službeni automobil, ne koristi službeni mobitel, niti karticu za mobitel, troškove mobitela plaća sam, kako nema ni službenog vozača te kako vozi sam iako mu svi savjetuju da to nije pametno”.

“Imamo povijesnu priliku transformirati grad, da se zna red. Nema više konoba, ručkova, već samo rad. Tko god želi sa mnom razgovarati, možemo to obaviti u mojem uredu” – zaključio je Zoričić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!