Zovko: U bliskoj budućnosti ne vidim zamjenu Plenkoviću, Hrvatska ga još treba

Vijesti 21. stu 202310:08 2 komentara

Željana Zovko, iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke, u Strasbourgu je razgovarala s Domagojem Novokmetom o ukidanju glasa konsenzusa.

Premijer Andrej Plenković je još na pressici s Charlesom Michelom naglasio da iz hrvatske perspektive ukidanje glasanja konsenzusom oko ključnih pitanja ne dolazi u obzir.

“Ja sam to objasnila i Manfredu Weberu, pošto smo u grupi EPP, rekla sam mu par puta da naša iskustva iz bivše Jugoslavije pokazuju da nema šanse da će Republika Hrvatska ikada pristati na takav model. Moramo imati pravo veta, apsolutno utjecaja na ključne neke odluke koje se tiču vanjske politike. Ali ne samo mi, i druge male zemlje, čak je tu i Francuska.”

Zovko smatra da Europa mora sve svoje odluke donositi na usuglašen način gdje će svatko naći svoj interes.

“Europa je nastala na temelju zajedničkih interesa svih država članica, i na tom temelju se mora dalje graditi. Ne može snaga jačeg i većeg biti iznad interesa ostalih. Nekad su to odluke malo sporije, kompleksnije, ali vidjeli smo kroz pandemiju i kroz neke ključne krize da ukoliko ne nađemo interes raspsat će se Europa. Europa je izašla jaka iz svih ovih kriza i shvatila što znači komunikacija i dijalog jer onda ostavljamo prostor populistima i rascjepanju, što nam nije u interesu.”

Zovko smatra da Hrvatska još uvijek treba Plenkovića i da ga nećemo uskoro gledati na nekim visokim pozicijama u Bruxellesu.

“Sve promjene koje je napravio u Republici Hrvatskoj bile bi nemoguće bez njega. Ne vidim apsolutno, u bliskoj budućnosti, da mu se može naći zamjena. Ono što on čini u Bruxellesu za Republiku Hrvatsku je neprocjenjivo. Ugled koji ovdje ima i uživa, se rijetko može naći.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare