Župan Komadina o kiši: Ovo nije viđeno u zadnjih 20 godina

Vijesti 17. ruj 202216:13 1 komentar
Primorsko-goranska županija

Zbog poplavom ugroženih područja u Gorskom kotaru, uz dolinu rijeke Kupe, u sjedištu Cesta Rijeka u Delnicama, održan je sastanak vodstva Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije s državnim službama.

Prema informacijama čelništva Hrvatskih voda za područje oko Kupe na snazi su redovne mjere 2. stupnja zaštite od poplava. Sve službe su na terenu i prate situaciju. Cesta od Broda na Kupi prema Hrvatskom je prohodna zahvaljujući brzoj reakciji Županijske uprave za ceste i Cesta Rijeka.

Komadina: Voda je u opadanju

Na sastanku su uz primorsko-goranskog župana Zlatka Komadinu, načelnika Stožera Mladena Šćulca i Matka Škalameru, pročelnika Područnog ureda Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a, sudjelovali direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima, gradonačelnica Delnica Katarina Mihelčić i predsjednica delničkog Gradskog vijeća Ivana Pečnik Kastner, priopćeno je iz Kabineta primorsko-goranskog župana.

Primorsko-goranska županija

“Voda je u opadanju i u ovom trenutku se neće proglašavati izvanredno stanje vezano uz poplave. Radi se o bujičnim vodama i ogromnoj količini kiše. Cesta prema mjestu Hrvatsko je otvorena i prohodna. Nije još očišćena jer je došlo do odrona velikog dijela materijala. Nadamo se da će se po prognozi smanjiti padaline i situacija smiriti”, rekao je Komadina.

“Ovakva se situacija nije dogodila u posljednjih 20-ak godina”

Gradonačelnica Mihelčić ukazala je na velike štete od poplave na cestama koje vode do manjih naseljenih mjesta te otežavaju obilazak obitelji i starijih. Kako je većinom riječ o nerazvrstanim cestama, što je trošak Grada Delnica, izrazila je bojazan da će lokalni proračun teško podnijeti njihovu sanaciju. Točna procjena očekuje se u ponedjeljak, navela je gradonačelnica.

Komadina je dodao kako će se županijske ceste dovesti u redovno stanje. Rečeno je da, iako neće biti proglašena elementarna nepogoda, Županija je spremna pomoći Gradu Delnicama u ovoj izvanrednoj situaciji.

“Radi se o velikom broju kilometaru, puno naselja i malo stanovnika, ali mora imati prohodnost”, rekao je župan Komadina i napomenuo da se ovakva situacija nije dogodila u posljednjih dvadesetak godina.

Đuroković je kazao kako su u Karlovcu proglašene redovne mjere obrane od poplava, a prati se i gornji tok rijeke Kupe od kuda je sve i krenulo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare