Zviždačica: Imam sugestije da će me sutkinja tužiti zbog intervjua

Vijesti 28. srp 202309:19 1 komentar
Emica Elvedji/PIXSELL

Zviždačica iz kutinske tvrtke Eko Moslavina Adrijana Cvrtila gostovala je u Novom danu N1 televizije i komentirala nepravomoćnu presudu na Općinskom sudu u Kutini, gdje je izgubila tužbu za zaštitu prijavitelja nepravilnosti.

Javno je istupila i ukazala na politička kadroviranja, u kojima je, prema njenim saznanjima, sudjelovao bivši HDZ-ovac i kutinski gradonačelnik Zlatko Babić.

“Žalba je već napisana”, odmah je rekla Cvrtila pa objasnila o čemu se radi:

“Prije nekoliko dana predsjednica suda u Kutini je neosnovano odbila moj tužbeni zahtjev uz obrazloženje da je nepravilno izvršeno vanjsko prijavljivanje nepravilnosti, što je potpuno netočno iz razloga što je priložen kompletni spis Ureda pučke pravobraniteljice, koja je izdala upozorenje vlasnicima, a jedan od njih je gradonačelnik Babić. Time mi je dala kredibilitet i status prijavitelja nepravilnosti. Nadalje, zanemarila je Direktivu Europske unije o zaštiti osoba koje prijavljuju nepravilnosti jer kazala je u presudi da nisam imala pravo na vanjsko prijavljivanje i medijsko razotkrivanje nepravilnosti. I to je netočno jer je prijetila opasnost od uništenja dokaza s obzirom da se radilo o lokalnim moćnicima, koji su bili vlasnici tvrtke. I, treće, teret dokazivatelja bio je na Eko Moslavini, a oni ne samo da nisu dokazali da nije bilo osvete, već su neka svojedočenja išla u prilog meni.”

Naglasila je i da presuda izaziva zgražanje nekih ljudi u pravnom području pa ne sumnja u uspjeh žalbe. Nažalost, nije jedina kojoj se dogodilo da ne dobije status zviždača pa je pitanje za koga je zakon napisan. Također, lokalni moćnici i dalje su moćnici, a Cvrtila prema presudi mora platiti sudske troškove.

N1

“Da, ako bude pravomoćna. To i jest problem, drugostupanjskom presudom predmet dobiva pravomoćnost, neovisno o tome što planiram iscrpiti sva pravna sredstva. Novac treba platiti. Taj dio je težak za nas zviždače, što sve moramo plaćati sami u toj borbi. A nemamo novca jer smo ostali bez posla. Trenutno primam 300 eura sa Zavoda za zapošljavanje. S druge strane, Eko Moslavina se bori s novcem građana, skupo plaćaju odvjetnika. Gradski vijećnici su im poslali upit kako bi se doznalo koliko točno ga plaćaju”, istaknula je Cvrtila.

Ipak, u cijeloj mukotrpnoj situaciji, naišla je na osobu u pravosuđu zbog koje se rasplakala. Ali suze su bile radosnice.

“U Sisku se dogodila jedna nada, da su pravo i pravda prijateljice. Sudac Općinskog suda u Sisku Mirko Đukić odbacio je svih šest privatnih tužbi za klevetu koju je kutinski gradonačelnik podigao protiv mene. Sudac se pozvao na direktivu EU o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, koja kaže da ako zviždač medijski razotkrije nepravilnosti, ne može biti tužen za klevetu. U potpunosti je primijenio zakonske direktive i rasplakala sam se jer sam naišla na suca koji primjenjuje zakon. S jedne strane, to je super, a s druge žalosno jer se morate boriti za svoje zakonsko pravo.”

Zbog svojih istupa je indirektno dobila sugestije da bi njeni medijski istupi mogli dovesti do tužbe koju će podići upravo sutkinja iz Kutine. Ali, ne misli odustati s istupima, samo više ne želi ništa prejudicirati kako si ne bi priuštila dodatne tužbe. Također, vjeruje da ova Vlada ne želi zviždače.

“Ne žele im pomoći, što se vidi po tome da nemaju pravnu pomoć. Ako je netko socijalni slučaj, kako će prijaviti nepravilnosti? Tako nešto demotivira… Ovo što sam učinila, plaćam sama i motivirao me javni interes. Znam da se to ne događa samo ovdje.”

Da se može vratiti na početak, bi li ponovila sve?

“Bih. Možda bih neke korake primijenila. Kao što bih zatražila izuzeće kutinskog suda”, zaključila je Cvrtila.

Prozvala je i premijera Andreja Plenkovića.

“S jedne strane govorimo da se borimo protiv korupcije, a s druge ih ušutkavamo i gazimo financijski i emocionalno. Premijer djelima ne pokazuje da se želi boriti protiv nje. Kako onda može govoriti da se bori protiv nje? Voljela bih da se izjasni o tome.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare