Blažić: Ne vjerujem da bismo trebali ostati bez hrane, ali ona će biti skupa

Vijesti 11. ožu 202213:06 > 14:15 0 komentara

Naša vodeća stručnjakinja za poljoprivredu Zvjezdana Blažić gostovala je u N1 Studiju uživo gdje je komentirala situaciju s rastom cijena kao i koje sve posljedice može ostaviti rat u Ukrajini na područje prehrambene industrije.

Komentirajući invaziju na Ukrajinu u kontekstu činjenice da ta zemlja zajedno s Rusijom izvozi 30 posto svjetskih zaliha pšenice Zvjezdana Blažić je rekla:

VEZANE VIJESTI

“Da, blizu 30 posto svog svjetskog izvoza ide iz područja Rusije i Ukrajine, ali tu je i niz drugih proizvoda – kukuruz, suncokretovo ulje itd. Ukrajina je ogromni proizvođač tih osnovnih roba i sad već sama najava mogućnosti rata napravila je nered na tržištu. To je izazvalo ogromni rast cijena, a mi smo u ovo razbolje ratnih zbivanja već ušli s jako visokim cijenama. Prošle godine su već bile na najvišoj razini u posljednjih 10 godina i sad smo došli na razinu iz 2008. kad je bilo značajnih poremećaja s nestašicom.”

Na pitanje ako je na snazi zabrana izvoza pšenice u Ukrajini, treba li raditi zalihe i ima li ih ona, Blažić odgovara: “Nemam. U nesigurnim se vremenima ljudi opsrkbljuju osnovnim namirnicama, ali mislim da neke ogromne zalihe nije nužno raditi jer Hrvatska je dio europskog tržišta, a EU je samodostatna, a i u proizvodnji pšenice i slično mi smo samodoostatni, izvozimo pšenicu. Većina ide u izvoz.”

Ona smatra da Hrvatska ne treba ograničavati izvoz: “Moje mišljenje je da ne treba na tržištu raditi iznimne situacije. Ni naši proizvođači ne bi bili u dobroj poziciji da se zabrani izvoz. Najveći problem je izvesti sirovine, a uvozimo prerađene proizvode od stočne hrane do kruha. U stočarstvu smo zadnjih godina imali doista loše rezultate.”

Naše stočarstvo se godinama bori s niskom konkurentnošću u odnosu na europsko stočarstvo, ističe.

Također, Vlada je donijela odluku da se popune robne rezerve s osnovnim proizvodima. “Poljoprivredni su proizvođači odgovorni, svjesni su svega i nećemo ostati bez proizvoda”, smiruje Blažić.

O eventualnim poskupljenjima dodaje: “Ovo su proizvodi koji su Hrvatskoj nužni i zaista imamo problema s tim suncokretovim uljem i sirovim mlijekom. Ne vjerujem da bismo trebali ostati bez hrane. Drugo je to što je hrana skupa i ona će biti skupa. Teško je predvidjeti koliko će još poskupjeti, ali ponavljam da je vrijeme jeftine hrane iza nas. Kroz sve ove situacije i klimatske probmjene, i covid, i promjene politika ne možemo očekivati jeftinu hranu kao dosad.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!