I danas grmljavinski pljuskovi, moguće bujice. Prema Europi putuje kanadski dim

Vijesti 10. lip 202307:49 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Donosimo vremensku prognozu našeg meteorologa Bojana Lipovšćaka.

Nalazimo se u polju sniženog ujednačenog tlaka zraka vlažne tople nestabilne zračne mase koja stacionira nad Sredozemnim morem. Sjevernije od Alpa je visoki tlak anticiklone sa središtem nad sjevernim morem. Ciklonalni poremećaj s Atlantika nazvan “Oskar” stacionira zapadno od obale Irske i Velike Britanije popunjava se, ali donosi nestabilan oceanski zrak nad Pirinejski poluotok i Francusku. Nad zapadnim atlantikom uz obalu Amerike razvija se ciklona umjerenih širina koja je svojom cirkulacijom povukla dim kanadskih šumskih požara te ih nosi prema Islandu i Norveškoj.

Manja količina toplog nestabilnog zraka u zapadnom visinskom strujanju premješta se sa sjeverne Italije nad Jadran i naše zapadne krajeve, do kraja dana proširit će se nad cijelu zemlju.

Danas će vrijeme biti red sunca, red oblaka. Naoblaka će se sa zapada postupno proširiti nad cijelu zemlju. Zbog vrlo nestabilne atmosfere pune vlage očekujemo  poslijepodne u unutrašnjosti umjeren do jak razvoj dnevne naoblake s pljuskovima i grmljavinom. Obilnije oborine mogu lokalno izazvati bujične poplave. Navečer prestanak oborine i razvedravanje sa zapada. Poslijepodne će na Jadranu zapuhati umjeren do jak maestral. Najviše dnevne temperrture od 24 do 28. Zbog visokog
postotka vlage u atmosferi biti će sparno. Temperatura mora je od 19 do 22, oprez oko podneva – UV indeks je visok.

Sutra, u nedjelju, na Jadranu i uz Jadran sunčano, a u unutrašnjosti promjenjivo uz poslijepodnevne pljuskove s grmljavinom. U unutrašnjosti će zapuhati umjeren  sjeverac i sjeveroistočnjak, a na Jadranu maestral koji će krajem dana na sjevernom dijelu okrenuti na buru. Jutarnje temperature zraka od 12 do 17, na Jadranu od 17 do 21, a najviša dnevna temperatura od 20 do 25 na kopnu te od 25 do 28°C uz obalu i na otocima.

Početkom idućeg tjedna postupna stabilizacija vremena uz dulja sunčana razdoblja. U unutrašnjosti jak do umjeren razvoj dnevne naoblake uz poslijepodnevne pljuskove uglavnom u planinskim krajevima. Na Jadranu pretežno sunčano, a slaba do umjerena bura puhati će do sredine tjedna. Malo hladnije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok