Objavljeno upozorenje za toplinski val. Evo kad će biti najgore

Vijesti 17. lip 202412:37 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Objavljeno upozorenje za toplinski val. Evo kad ćePrvi ovogodišnji toplinski val je pred vratima. Vrućine kreću već danas. biti najgoreObjavljeno upozorenje za toplinski val. Evo kad će biti najgore

U Dalmaciji će tijekom dana temperature prelaziti 30 stupnjeva, a sutra će biti još više. Vrhunac toplinskog vala očekuje se krajem tjedna, a olakšanja vrlo vjerojatno neće biti ni noću.

Državni hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje za toplinske valove. Prvi je meteoalarm oglašen za četvrtak kada za gotovo cijelu zemlju postoji umjerena opasnost.

Već u petak očekuje se velika opasnost od toplinskog vala u većem dijelu zemlje.

DHMZ / Screenshot

Severe Weather najavio vrućine i efekt toplinske kupole

Predviđa se da će se temperature popeti od srednjih do viših 30 stupnjeva u mnogim zemljama i potencijalno bi mogle prijeći 40°C prvi put ovog ljeta, a najveće temperaturne anomalije predviđaju se za srednju Europu i Balkanski poluotok, prognozirao je Severe Weather.

Ovog tjedna predviđaju se temperature od srednjih do viših od 30 stupnjeva u cijeloj srednjoj Europi, na Balkanu i istočnoj Europi, s tim da bi vrhunac mogao biti i 40 stupnjeva.

Glavni razlog nadolazećeg toplinskog vala je stabilan uzorak u visini, poznat kao toplinska kupola.

Što je toplinska kupola?

Kako je ranije objasnio meteorolog N1 Bojan Lipovšćak, toplinska kupola je meteorološki fenomen koji se javlja kada dolazi do značajnog i dugotrajnog porasta temperature zraka na određenom području. Kupola je stacionarno područje visokog tlaka koje zadržava topli zrak iznad određenog područja.

Karakteristike vremena povezane s toplinskom kupolom su ujedno i karakteristike toplinskog vala – visoke temperature, suho vrijeme i dugotrajnost.

Raspored toplog i hladnog zraka u okviru toplinske kupole je takav da se topao zrak akumulira u nižim slojevima atmosfere, obično uz tlo i bliže površini, dok se hladni zrak gura prema višim slojevima atmosfere. Hladan zrak na vrhu kupole giba se u smjeru kazaljke na satu – anticiklonalno i spušta se prema tlu, spuštanjem se komprimira – dolazi na viši tlak i grije se, na taj način se na vrhu toplinske kupole (cca 200 hPa ili na visini iznad 12.000 m) formira poklopac toplog zraka, u našim krajevima nazvali bi ga “pekom” ili “sačem”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!