Snijeg pada i u Zagrebu, bit će ga svugdje. Veliki problemi na većini prometnica

Vrijeme 19. sij 202310:46
Izvor: Igor Soban/PIXSELL

Noćas je u gorju počeo padati snijeg koji se nastavlja i jutros. Idućih dana čekaju nas zahlađenje i snijeg, kojeg bi trebalo biti diljem Hrvatske.

Oko 10 sati snijeg je počeo padati i u Zagrebu.

DHMZ je jutros u 7 sati objavio nove visine snijega. Na Sljemeno je palo novih 11 centimetara, te je sada ukupno 41 centimetar snijega.

Na Zavižanu je s novih 19 centimetara ukupna visina snijega 72 centimetara.

DHMZ screenshot

Veliki problemi u prometu

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i Dalmaciji i obrnuto (zimski su uvjeti u Gorskom kotaru i Lici), javlja HAK.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Lici, uključujući autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Bosiljevo II i Maslenica i A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo II i Kikovica te državne ceste kroz Gorski kotar (DC3) Zdihovo-Delnice-Kikovica, kroz Liku DC1 Čeglje-Karlovac-Vaganac-Ondić-Palanka-Vrlika (Očestovo kod Knina) i u središnjoj Hrvatsoj DC1 G. Macelj (A2) – D. Macelj.

Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa vozače molimo za strpljenje i razumijevanje.

Zbog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s prikolicama i motocikle (I. skupina vozila).

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Snijeg pada u Gorskom kotaru i Lici, snijeg i susnježica u unutrašnjosti, a kiša mjestimice u Dalmaciji. U priobalju puše jak vjetar. Mogući su odroni. Ponegdje ima magle. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima.

Vozačima HAK savjetuje da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila, na put ne kreću bez zimske opreme te voze s uključenim kratkim svjetlima na vozilima.

Zbog vode na kolniku zatvorene su pojedine ceste u Zagrebačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Ličko-senjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Kratka prognoza

U unutrašnjosti se danas predviša pretežno oblačno, a na Jadranu promjenljivo, s povremenim oborinama.

Uz postupni pad temperature zraka u nizinima, osobito sjeverozapadne Hrvatske očekuju se susnježica i snijeg, a mogući su ponegdje i uz obalu sjevernog Jadrana.

Najviša dnevna temperatura od 1 do 7, na Jadranu između 7 i 13°C.

I sutra bi u unutrašnjosti ponegdje trebalo biti susnježice i snijega, a u Dalmaciji mjestimice kiše. Sutra će jutarnja temperatura zraka biti niža – od -4 do 0, na Jadranu između 2 i 7. Najviša dnevna će biti od -1 do 4, na moru između 7 i 11 °C.

Brojna upozorenja Meteoalarma

Za danas su izdana upozorenja Meteoalarma. Za zagrebačku regiju (čitava središnja Hrvatska) i karlovačku regiju proglašeno je žuto upozorenje zbog snijega i poledice uz napomenu da je moguće od 5 do 15 centimetara snijega, dok je za gospićku regiju, koja u ovom slučaju obuhvaća i Gorski kotar, proglašeno žuto upozorenje zbog snijega i poledice uz napomenu da je moguće više od 15 centimetara snježnog pokrivača.

Za većinu obale također je proglašeno žuto upozorenje, zbog vjetra u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji, vjetra, snijega odnosno poledice te grmljavinskog nevremena u Istri, na riječkom području, Kvarneru i podvelebitskom dijelu. Snijega, prolazno, može biti i na kvarnerskim otocima.

Za sam jug Hrvatske proglašeno je narančasto upozorenje zbog mjestimice vrlo jakog pa i olujnog juga. Najjači udari vjetra očekuju se u rasponu od 65 do 100 km/h.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar