Što znači žuti, a što narančasti i crveni meteoalarm?

Vijesti 14. lip 202415:44 0 komentara
Pixabay / Pexels / Ilustracija

Često nas meteorolozi u vremenskoj prognozi podsjećaju na upozorenja koja je izdao sustav Meteoalarm. Uglavnom im, bez previše preispitivanja, vjerujemo, ali većina ljudi ni ne zna što je to Meteoalarm.

Meteoalarm je jedinstven servis u Europi koji objedinjuje službene prognoze i najave opasnih vremenskih pojava nacionalnih meteoroloških službi, pojašnjavaju iz DHMZ-a.

Lako je dostupan javnosti, jednostavan i razumljiv svakome. Pomoću simbola i bojom kodiranih karata daje najsvježija upozorenja na očekivano opasno vrijeme za sljedećih 48 sati u većem dijelu Europe. Upozorenja se daju za sljedeće pojave: Jaka kiša s mogućnošću poplava, intenzivne grmljavinske oluje, olujni vjetar, toplinski valovi, šumski požari, magla, snijeg ili ekstremna hladnoća s mećavom, lavine te velike obalne plime.

Četiri boje

Upozorenja Meteoalarma dolaze u četiri boje: Crvenoj, narančastoj, žutoj i zelenoj.

“Boje na kodiranoj karti predstavljaju četiri razine upozorenja: Crvena naznačuje najveću opasnost od opasnih vremenskih prilika, slijede narančasta i žuta, a zelena znači da se opasno vrijeme ne očekuje”, pojašnjava DHMZ. Na njihovoj internetskoj stranici dostupna je i karta u sivim nijansama namijenjena daltonistima.

A što znače ove boje?

Zelena

Nema upozorenja – ne predviđaju se opasne vremenske pojave.

Žuta

Predviđaju se potencijalno opasne vremenske pojave. Prognozirano vrijeme nije neuobičajeno, ali može poremetiti planiranu djelatnost, ako je ona ovisna o vremenskim uvjetima. Preporuča se oprez uz izbjegavanje nepotrebnih rizika te praćenje meteorološke prognoze.

Narančasta

Predviđaju se opasne vremenske pojave. Prognozirane opasne vremenske pojave javljaju se razmjerno rijetko tijekom godine, a takvog su intenziteta da mogu prouzročiti materijalnu štetu i biti opasne za ljude. Preporuča se poseban oprez, praćenje vremenske prognoze i poštivanje savjeta nadležnih državnih službi.

Crvena

Upozorenje na vrlo opasne vremenske pojave. Prognozirane opasne vremenske pojave javljaju se iznimno rijetko, a takvog su intenziteta da mogu prouzročiti veliku materijalnu štetu i biti vrlo opasne za ljude i životinje. Preporuča se povećan oprez te stalno praćenje vremenske prognoze. Obavezno poštivanje savjeta i uputa nadležnih državnih službi.

Detaljnije

Kriteriji prema kojima se određuje razina upozorenja razlikuju se od regije do regije. Na primjer, snijeg u području Alpa uzrokuje manje poremećaje i štete nego u Lisabonu ili Dubrovniku, pojašnjavaju iz DHMZ-a.

Jednim pogledom moguće je dobiti informaciju gdje u Europi postoje uvjeti za opasne vremenske pojave. Boje na karti na internet stranici naznačuju žestinu opasnosti i njezin mogući učinak. Na karti Europe svaka zemlja sudionica je konzistentno obojana bojom pridjeljenom najvišem trenutnom upozorenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!