Fiziološka otopina: Pomaže i bebama, a možete ju napraviti i kod kuće

Zdravlje 14. lis 202014:47 > 14:57
Izvor: Pixabay

Fiziološka otopina sadrži visoku koncentraciju otopljenih soli, a koristi se u razne svrhe. Najpoznatija je njezina uloga kod prehlada i začepljenog nosa. Ona ispire prašinu, pelud i slične štetne tvari iz nosnica, a također vlaži sluznicu.

Fiziološka otopina može pomoći kod simptoma alergije u nosu, kao i spriječiti infekcije sinusa. Osim toga, koristi se i za čišćenje lica, u intravenoznoj terapiji, odnosno infuziji, a s obzirom na to da je pH neutralna mogu je koristiti i bebe.

Jeste li znali kako se fiziološka otopina u medicinske svrhe počela upotrebljavati davne 1831. godine za liječenje kolere u Indiji?

Idemo istražiti za što je sve dobra.

Fiziološka otopina za nos

Fiziološka otopina odlična je u odčepljivanju sinusa, ali treba je koristiti oprezno. Jednom do dva puta dnevno trebalo bi biti dovoljno da problemi kroz određeni vremenski period nestanu. Doktori savjetuju da se otopina ne koristi svakodnevno, kao ni više puta dnevno jer u tom slučaju može doći do kontraefekta i iritacije te uništavanja sluznice nosa.

Ukoliko simptomi traju dulje od deset dana i fiziološka otopina ne pomaže, potrebno je posjetiti liječnika.

Fiziološka otopina za lice i oči

Ova otopina odlična je za čišćenje lica kod onih koji imaju problema s aknama. Pomaže da koža brže zacijeli, sprječava nastanak novih infekcija i smanjuje ožiljke. Prije korištenja dobro operite ruke i fiziološku otopinu stavite na vatu s kojom ćete premazati upaljeno područje. Otopina će smiriti kožu, a zbog svoje neutralnosti je neće nagristi.

Fiziološka otopina koristi se i za probleme s očima gdje pomaže kod suhoće očiju te im vraća vlažnost. Jednako tako nalazi se kao jedan od sastojaka u brojnim kapima za oči.

Kako napraviti fiziološku otopinu?

Iako se fiziološka otopina može pronaći u svim ljekarnama, može se i vrlo jednostavno napraviti kod kuće. Najvažnije je u izradi koristiti destiliranu vodu ili pak prokuhanu pitku vodu. Ovime se sprječava ulazak raznih mikroorganizama, kao što su amebe, u sinuse, a potom i u mozak. Još jedna stvar na koju treba paziti je i vrsta soli koja se koristi kod izrade domaće fiziološke otopine. Naime, koristi se nejodirana sol.

U čistoj staklenoj posudi pomiješajte tri žličice nejodirane soli i jednu žličicu sode bikarbone. Kada želite koristiti ove domaće kapi potrebno je staviti jednu žličicu ove mješavine u 237 mililitara destilirane ili pitke prokuhane i ohlađene vode. Domaća fiziološka otopina je kratkog vijeka. Najbolje ju je držati u posudi 24 sata, a nakon toga se preporuča napraviti nova otopina.

Ako je otopina postala mutna ili izgleda prljavo, potrebno ju je odmah baciti i napraviti novu. Ukoliko se ipak odlučite za kupnju fiziološke otopine u ljekarni, to možete napraviti po vrlo pristupačnoj cijeni.

Fiziološka otopina za bebe

Fiziološka otopina može se koristiti i za bebe te djecu. Važno je ne koristiti je prečesto, a utjecaj će biti isti kao i kod odraslih. Prašina iz nosa će nestati te će djeca ponovno normalno disati.

Ukoliko se fiziološka otopina koristi više od tri puta dnevno kod male djece, može izazvati bol ili ranice u nosu.

Fiziološka otopina dobra i kod piercinga

Osim za navedeno, fiziološka otopina može se koristiti i za ispiranje rana i manjih porezotina. Ovako će se očistiti bakterije i razna strana tijela te se smanjiti mogućnost pojave infekcije, a rana će brže zacijeliti.

Također, otopina je odlična i za zarastanje novih piercinga jer uklanja mrtve stanice kože koje mogu izazvati iritaciju i bubrenje. Najbolje je novi piercing tretirati vrućom (ali ne prevrućom) fiziološkom otopinom i ostaviti da djeluje pet minuta. Ovisno na kojem dijelu tijelu se nalazi piercing, otopinu možete staviti u šalicu te držati piercing u njoj ili jednostavno čistu tkaninu umočenu u otopinu staviti na područje piercinga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.