Grčevi u trbuhu: Što ih uzrokuje i u kojem trenutku trebate posjetiti liječnika?

Zdravlje 12. stu 202010:33 > 10:38
Pixabay

Grčevi u trbuhu mogu biti posljedica različitih stvari. Od trovanja hranom pa sve do neke ozbiljnije bolesti. Bol nekada može nastati i izvan trbuha, ali se manifestira grčevima u trbuhu.

Važno je pratiti razvoj i prilagoditi prehranu, a ako se simptomi naglo pogoršaju, treba kontaktirati liječnika.

Ovo je par razloga koji mogu uzrokovati jake grčeve u trbuhu.

Trovanje hranom

Prvi razlog grčeva i boli u trbuhu može biti trovanje hranom. Do ovoga dolazi kada pojedete hranu koja je pokvarena ili koja nije dovoljno termički obrađena. Najlakše je trovanje hranom prepoznati po grčevima u trbuhu, povraćanju i proljevu. Kada se pojavi krv u stolici, dehidracija ili temperatura trebalo bi posjetiti liječnika. Trovanje hranom traje dan do dva dana, a povući će se samo od sebe. U slučaju duljeg trajanja simptoma, trebalo bi posjetiti liječnika.

Trovanje hranom dolazi zbog bakterija, virusa i parazita. Važno je paziti da ne dođe do dehidracije te uzimati hranu koji će spriječiti povraćanje i proljev, kao što su banane, crni čaj, aktivni ugljen, prepečenac i slično.

Alergija na hranu

Najčešće alergije na hranu su one na mlijeko i mliječne proizvode, školjke, orašaste plodove, jaja, ribe te kikiriki. Kada pojedete hranu na koju ste alergični ili prema kojoj imate razvijenu intoleranciju, reakcija tijela će biti također povraćanje, slabost, bol te grčevi u trbuhu.

Crijevna viroza

Do crijevne, odnosno želučane viroze dolazi zbog virusa, najčešće norovirusa. Simptomi su slični kao i kod trovanja hranom pa je teško odmah znati o čemu se točno radi. Ipak, kod crijevne viroze simptomi traju nešto dulje, tri do četiri dana i izraženiji su, a sama bolest nastupa brzo. Viroza se dobiva od nekoga tko ima virozu, korištenjem zajedničkog pribora za jelo, ali jednako tako se može dobiti i pijenjem vode koja je zagađena te jedenjem zaražene hrane. Osim proljeva, povraćanja i grčeva u trbuhu, kod viroze može doći i do glavobolje, boli u mišićima ili povišene temperature te umora. Lijeka nema, a baš kao i kod trovanja hranom, potrebno je pripaziti na prehranu, nadoknaditi elektrolite i izbjegavati masnu hranu.

Plinovi u crijevima

U našim crijevima nalaze se plinovi koji putuju iz tankog u debelo crijevo. Kod prekomjerne količine plina dolazi do podrigivanja ili pak grčeva i osjećaja nadutosti. Kako bi se ovo izbjeglo, treba paziti na prehranu i ne konzumirati hranu koja izaziva nadutost ili onu koja loše djeluje na vaša crijeva. Kod nekih ljudi to je češnjak ili mlijeko, od voća smokve ili šljive.

Problemi s probavom

Sindrom iritabilnih crijeva, Crohnova bolest, celijakija su samo neka stanja kod kojih određena hrana izaziva neugodu u trbuhu. Oštra bol ili grčevi samo su neki od simptoma, a također može doći i do problema s probavom. Najbolje je odmah reagirati i liječniku reći simptome te

napraviti daljnja testiranja kako bi se utvrdilo o čemu se točno radi te kasnije izbjegavati tu vrstu hrane.

Menstrualni grčevi

Grčevi za vrijeme menstruacije mogu biti u području jajnika, ali i donjeg dijela trbuha ili nogu. Obično dolaze u valovima, a mogu biti i različitog intenziteta. Topli termofor kao i tablete protiv bolova mogu pomoći u ovoj situaciji. Osim menstruacije, grčevi se mogu pojaviti i kod ovulacije.

Upala slijepog crijeva

Kod upale slijepog crijeva može doći do zatvora, povraćanja, visoke temperature, kao i do snažnih grčeva u trbuhu. Važno je reagirati i otići kod liječnika koji će određenim testovima odrediti radi li se zaista o upali slijepog crijeva te predložiti operaciju.

Grčevi u trbuhu mogu biti slabiji ili jači, a zajedno s drugim simptomima mogu biti znak brojnih stanja i bolesti. Važno je pratiti sam razvoj situacije i ako se stanje pogoršava, posjetiti liječnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.