Abdominalna bol: Uzrok, simptomi i kada se točno morate javiti doktoru?

Zdravlje 25. ožu 202115:46
trbuh, bol u trbuhu, stomak, želudac, muškarac
Izvor: Pixaybay/ilustracija

Abdominalna bol označava bol u trbuhu, od prsa do zdjelice, a uzroci mogu biti različiti. Može se raditi o bezopasnoj boli koja je nastala zbog crijevne viroze ili nadutosti, ali jednako tako se može raditi o boli koja upućuje na opasnija stanja.

Bol može biti oštra ili tupa, praćena grčevima te jaka ili slabija. Ako bol u abdomenu traje duže od tri dana i popraćena je temperaturom ili nekim drugim simptomima potrebno je reagirati i posjetiti liječnika.

Što uzrokuje abdominalnu bol?

Bol u trbuhu može biti posljedica niz stanja ili problema s organima koji se nalaze u abdomenu, kao što su: jetra, želudac, tanko i debelo crijevo, žuč, slezena i gušterača, a bol se može širiti i iz okolnih organa. Ipak, najčešći uzroci bolova u abdomenu su infekcije koje uzrokuju bakterije ili virusi, izrasline, upale, problemi s crijevima ili začepljenje. Drugi mogući razlozi boli u abdomenu su:

 • Proljev
 • Gastritis
 • Netolerancija na hranu
 • Sindrom iritabilnog crijeva
 • Menstrualni grčevi
 • Crijevna viroza
 • Nadutost
 • Povraćanje
 • Stres
 • Upala slijepog crijeva
 • Bubrežni kamenci
 • Upala bubrega

Bol u donjem dijelu trbuha kod žena je najčešće povezana s grčevima za vrijeme menstruacije, bolovima za vrijeme ovulacije, cistama na jajnicima i endometriozom. S druge strane, bol u gornjem dijelu abdomena može biti uzrokovana kamencima, hepatitisom, upalom pluća ili srčanim udarom. Središnji dio abdomena boljet će kod ozljeda i upale slijepog crijeva.

Kakva sve može biti abdominalna bol?

Bol može biti lokalizirana kada se odnosi na samo jedan dio abdomena. Ovakva vrsta boli se javlja u slučaju problema s određenim organom. Druga vrsti boli su grčevi koji se pojavljuju kod konzumacije pogrešno pripremljene namirnice, proljeva ili zatvora, crijevne viroze, menstruacije ili ciste na jajnicima. Probadajuća i intenzivna bol koja se pojavi pa nestane je pak rezultat bubrežnih kamenaca.

Bol u abdomenu može biti akutna i trajati do nekoliko dana ili kronična koja se može stalno iznova pojavljivati i nestajati. Takva vrsta boli može biti prisutna tjednima, mjesecima ili godinama.

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Kada bol u abdomenu traje dulje od tri dana, praćena je umorom, gubitkom kilograma i ne smanjuje se potrebno je posjetiti liječnika. Ako je bol u abdomenu praćena bolovima u prsima ili se pojavila kao posljedica ozljede, potrebno je odmah kontaktirati hitnu pomoć. Također, hitnu pomoć treba nazvati kada je bol u trbuhu nastala iznenadno, kada je prati krv u stolici, visoka temperatura, zatvor, povraćanje, problemi s disanjem.

Nekada će biti teško odrediti točnu dijagnozu, a potrebno je u obzir uzeti i obiteljsku anamnezu. Liječnik će prvo napraviti rukom pritiskati trbuh kako bi otkrio postoji li naticanje ili osjetljivost.

Nakon toga može tražiti daljnje pretrage kao što su pretraga krvi, jetrene probe ili uzorak stolice. U određenim slučajevima bit će potrebna i magnetska rezonanca, ultrazvuk ili rentgen organa koji se nalaze u abdominalnom području, kolonoskopija ili endoskopija. Ovisno o dijagnozi, nekada će biti potrebna i operacija.

Zaključak

Abdominalna bol može se pojaviti zbog crijevne viroze, gastritisa, stresa, ali jednako tako može biti znak opasnije bolesti ili problema s organima koji se nalaze u abdomenu, području od prsa do zdjelice. Važno je pratiti simptome i ako se oni pogoršavaju ili ako su nastali naglo reagirati te kontaktirati liječnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar