Ako imate ovu krvnu grupu rizik od nastanka raka želuca može biti veći

Zdravlje 16. kol 202207:53 > 08:18 komentara
bolnica
Pixabay/Ilustracija

Rizik pojave raka želuca raste sa životnom dobi, uglavnom su to osobe starije od 55 godina.

Rizik od pojave raka želuca raste sa životnom dobi, uglavnom su to osobe starije od 55 godina. Osim genetike i stila života, čini se da se rizik za razvoj ove bolesti povećava ako imate određenu krvnu grupu.

Prema podacima samo se u Americi godišnje otkrije oko 26 000 novih slučajeva raka želuca, a iako je do nedavno bio vodeći uzrok smrti u Americi, stanje se promijenilo pa se sada radi o oko 11 000 smrtnih slučajeva radi ove bolesti svake godine. Znanstvenici smatraju da su ljudi ipak shvatili da je potrebno jesti puno manje slane i pržene hrane i upravo to čine. Bakterija Helicobacter pylori uzrokuje infekciju koja je čest uzročnik nastanka raka želuca, a čini se da se ona češće javlja kod određene krvne grupe.

Ovi faktori mogu povećati rizik od razvoja raka želuca

Rak želuca nastaje kada stanice unutar želuca počnu stvarati tumorsku masu. Pozitivna obiteljska anamneza, kronična bolest želuca ili neki od faktora rizika ili simptoma koji se mogu povezati s rakom želuca, iziskuju preventivni pregled u dogovoru s liječnikom. Neke bolesti i stanja isto tako mogu povećati rizik od razvoja ove zloćudne bolesti, a među njima je infekcija bakterijom Helicobacter pylori koja uzrokuje pojavu čira. Dugotrajna upala želučane sluznice, dugotrajna anemija ili polipi unutar želuca također povećavaju rizik od bolesti.

Određene životne navike također mogu imati utjecaj, a tu je, naravno, važna i prehrana. Slana, pržena hrana bogata kemijskim spojeva može doprinijeti razvoju raka želuca, baš kao i pretjerivanje u pušenju cigareta i ispijanju alkohola.

Ako imate ovu krvnu grupu, rizik za razvoj raka želuca raste

Još jednu stvar donosi genetika, a to je krvna grupa i upravo ona može utjecati na to koliki je rizik za razvojem ove bolesti kod vas. “Rak želuca se češće javlja kod osoba koje imaju krvnu grupu A”, stoji na stranicama klinike Cleveland. Iako je ova poveznica primijećena još davne 1950. godine, znanstvenici i danas pokušavaju shvatiti koja je priroda te veze.

Neki smatraju da je upravo ova krvna grupa povezana s češćim infekcijama bakterijom H. Pylori. “Naša studija je zaključila da postoji malo povećan rizik za razvojem raka želuca kod osoba koje imaju krvnu grupu A, a oni su i podložniji infekciji spomenutom bakterijom. Primijećen je i nešto manji rizik od raka želuca kod osoba koje imaju grupu 0”, stoji u rezultatima studije objavljene 2012. godine.

Koji su simptomi raka želuca?

Važno je poznavati rizik, ali rak želuca se može dogoditi svakome pa je potrebno obratiti pažnju na simptome:

– loša probava i žgaravica
– osjećaj nelagode i bol u želucu
– mučnina i povraćanje (s krvi ili bez nje)
– proljev ili zatvor

nadutost nakon obroka
– gubitak apetita
– slabost i umor
– krvarenje (krv u sadržaju iz želuca ili u stolici)

– neobjašnjivi gubitak težine
bol u trbušnoj šupljini
– neobjašnjiva nelagoda u trbušnoj šupljini, obično u predjelu iznad pupka
– osjećaj pretrpanosti i nakon skromnog obroka

– oticanje ili nakupljanje tekućine u području trbuha
anemija

Kada se obratiti liječniku?

Većina ovih simptoma može biti povezana s nekim drugim, benignijim stanjima, poput želučanog virusa ili čira. Također, mogu se pojaviti i kao simptomi neke druge zloćudne bolesti. Neovisno o tome, primijetite li neke od navedenih simptoma, a pritom se oni ne povlače ili se pogoršavaju svakako posjetite svog liječnika, prenosi Ordinacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.