Visoki krvni tlak odgovoran je za polovinu svih srčanih udara i moždanih udara, a brojni ljudi diljem svijeta nisu ni svjesni da ga imaju.
Znanstvenici su otkrili da jedenje hrane bogate kalijem, poput banana, može smanjiti rizik od srčanih udara i moždanih udara, osobito kod žena. Ostale korisne namirnice za prevenciju visokog krvnog tlaka su lisnato povrće, losos, tuna, grah, marelice i avokado, piše Mirror.
Čimbenici koji povećavaju rizik za visoki krvni tlak uključuju dob, obiteljsku povijest bolesti, pušenje, alkohol, prekomjeran unos soli i premalo voća i povrća, nedostatak tjelesne aktivnosti i pretilost.
Osobe koje žive u siromašnim područjima i osobe afričkog ili karipskog porijekla također su izložene većem riziku. Promjene u prehrani i više fizičke aktivnosti mogu poboljšati krvni tlak, piše Mirror.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!