Alergija na sunce: Kako ovaj problem najlakše prepoznati, ali i liječiti?

Zdravlje 30. lis 202108:01 0 komentara
krema za sunčanje, plaža, sunčanje, sunce, djevojka, ljeto
Pexels / ilustracija

Alergija na sunce se javlja u proljeće i ljeto, a glavna zaštita je izbjegavanje sunca ili odgovorno izlaganje suncu.

Ova alergija se može pojaviti kod bilo koga, a često se i genetski nasljeđuje. Potrebno je posjetiti stručnjaka koji će odrediti terapiju.

Zašto dolazi do alergije na sunce?

Do ove alergije dolazi kada imunološki sustav osobe reagira na sunčevu svjetlost. Točnije, imunološki sustav prepoznaje osunčanu kožu kao strano tijelo i kao rezultat se pojavljuje reakcija. Reakcija se može pojaviti nakon samo nekoliko trenutaka izlaganja suncu, a može se pojaviti i nekoliko sati kasnije. Simptomi će se pojaviti samo kod ljudi koji su osjetljivi na sunce.

Pravi uzrok alergije na sunce nije poznat, a neki lijekovi mogu utjecati na osjetljivost kože na sunce pa samim time i na pojavu alergijske reakcije. Ovdje spadaju pojedini antibiotici, antihistaminici, lijekovi za srce, diuretici te lijekovi za dijabetes. Neki sastojci krema, šampona, sapuna, kao što su vitamin C i retinol, mogu isto tako utjecati na osjetljivost kože na sunce i pojavu osipa. Također, šansa za pojavom alergije na sunce povećava se kod osoba koje inače imaju kožne probleme kao što je dermatitis. Najčešće će alergiju dobiti žene između 20 i 40 godina svjetlije puti, ali može se pojaviti kod bilo.

Kako prepoznati alergiju na sunce?

Bilo kakve promjene na koži koje se pojavljuju nakon izlaganja suncu mogu biti znak alergije na sunce. Tako se mogu pojaviti:

  • osip
  • prištići ili plikovi
  • crvenilo
  • svrbež ili bol
  • guljenje kože
  • crvene točkice

Ovi simptomi alergije na sunce se mogu pojaviti na bilo kojem dijelu tijelu, iako se najčešće pojavljuje na rukama, prsima, nogama te na stražnjem dijelu vrata. Simptomi mogu biti blagi, ali kod nekih osoba mogu izazvati i komplikacije.

Kako se dijagnosticira alergija na sunce?

Ovu alergiju će liječnik prepoznati kroz razgovor s pacijentom te kroz saznanja o tome ima li netko drugi u obitelji isti problem. U nekim slučajevima će biti potrebna i krvna pretraga ili biopsija kože. Osjetljivost na sunce se može ispitati fototestiranjem kojim se koža izlaže UV zrakama te se promatra hoće li nastati promjene.

Kako se zaštititi od alergije na sunce?

Osobe koje primijete osip ili promjene na koži nakon izlaganja suncu trebale bi izbjegavati sunčanje od 10 sati ujutro do 16 sati popodne. Jednako tako, važno je redovito nanositi kremu sa zaštitnim faktorom na cijelo tijelo, pri čemu SPF treba biti 30 ili veći te nositi sunčane

naočale. Kako bi se dobili najbolji savjeti i riješio problem, potrebno je potražiti pomoć dermatologa.

Kako se najlakše tretira alergija na sunce?

Kod pojave reakcije na koži koju je izazvalo sunce treba se ponašati jednako kao i s opeklinama od sunca. Najbolje je staviti hladan oblog na zahvaćeno mjesto, a pomoći može i gel s aloe verom.

Dakle, alergija na sunce nastaje kao odgovor imunološkog sustava na osunčanu kožu, a prepoznaje se po reakcijama na koži. Važno je pravilno se zaštiti od sunca i po pojavi alergije posjetiti liječnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!