Analna fistula: Uzrok, simptomi i kako se liječi ovaj neugodan problem?

Zdravlje 19. kol 202115:34 0 komentara
pixabay

Riječ je o kroničnoj pojavi pa će vam za njezino uklanjanje ipak biti potrebna operacija, no moguće ju je održavati u bezbolnom stanju.

Ozljeda u obliku tunela koja nastaje u unutrašnjosti anusa, otvora koje naše tijelo koristi za uklanjanje krutog otpada, naziva se analna ili perianalna fistula. Obično je posljedica infekcije koja nije adekvatno liječena.

Zašto nastaje analna fistula?

Unutar anusa nalazi se nekoliko žlijezda koje stvaraju tekućinu, a nekada se blokiraju ili začepe. Kada se to dogodi, nakupljanje bakterija može stvoriti natečeni džep zaraženog tkiva i tekućine, drugim riječima – apsces.

Ako se apsces ne liječi pravilno ili uopće ne liječi, on će narasti i na kraju probiti van i izbušiti rupu na koži negdje blizu vašeg anusa kako bi se nakupine unutar nje mogle iscijediti. Dakle, fistula je tunel koji povezuje žlijezdu s tim otvorom.

U većini slučajeva apsces uzrokuje fistulu, a nešto rjeđe nastaju iz bolesti poput tuberkuloze, spolno prenosivih bolesti ili trajne bolesti koja utječe na vaša crijeva, poput Crohnove bolesti, ulceroznog kolitisa ili raka debelog crijeva.

Simptomi analne fistule

Upala analnih žlijezda je vrlo bolna i neugodna te nastaje iznenadno, a popraćena je ovim najčešćim simptomima:

– bol u području anusa

– naticanje anusa

krvarenje iz anusa

– bolno mokrenje ili rad u crijevima

– groznica i visoka temperatura

– svrbež i crvenilo oko anusa

– sekret neugodnog mirisa

Postoji nekoliko vrsta analne fistule, u odnosu na položaj dva analna kružna mišića ili sfinktera:

  • ekstrasfinkterične fistule – nastaju od upale rektuma te su često rezultat Chronove bolesti ili divertikulitisa
  • suprasfinkterične fistule – povezuju područje između dva sfinktera i završavaju otprilike dva centimetra nakon anusa
  • transsfinkterične fistule – započinju na području između dva sfinktera i završavaju nakon anusa, formiraju više završetaka
  • intersfinkterične fistule – započinju između dva sfinktera, a završavaju vrlo blizu anusa
  • submukozne fistule – prolaze ispod submukoznog tkiva, ali ne prelaze preko sfinkterskih mišića

Osim analne fistule, može nastati i analna fisura, što je rana u analnom kanalu, a nastaje najčešće zbog tvrde stolice, poroda ili opstipacije. Neki od simptoma analne fisure su jaki grčevi, krvarenje iz anusa i bolovi. Može se lako zamijeniti s hemoroidima. Obično se liječi prirodnim putem i dobrom higijenom, no nekada je potrebna operacija ili pak injekcije botoksa u mišiće anusa te tako smanjuju njihovo grčenje.

Liječenje analne fistule

Liječnik dijagnozu može utvrditi nakon rektalnog pregleda, proktoskopije ili pak ultrazvuka abdomena. Ako liječnik sumnja na upalnu bolest crijeva poput Chronove bolesti, predložit će kolonoskopiju, pretragu stolice i testove krvi.

Nažalost ne postoje lijekovi kojima bi se analna fistula izliječila jer je to obično kronično stanje koje se može održavati bezbolnim pravilnom prehranom i životnim navikama. Zatvor i tvrda stolica mogu pogoršati stanje analne fistule pa je važno jesti hranu bogatu vlaknima, piti puno vode, kretati se i izbjegavanje masne i jako začinjene hrane.

Da biste se trajno riješili analne fistule, potrebna je operacija. Provodi se pod lokalnom anestezijom, a zahvat traje kratko. Kod jednostavne fistule koja vam nije previše blizu anusa, liječnik će zarezati kožu i mišiće koji okružuju tunel. To omogućuje da otvor zacijeli iznutra prema van. Kod složenije fistule liječnik može staviti cijev poznatu kao seton u otvor. Ona pomaže ispuštanju zaražene tekućine prije operacije. Može potrajati šest tjedana ili više.

Analna fistula može se ukloniti i snopom laserskih zraka kojom se potiče zacjeljivanje i trajno uklanjanje, a u prostor analne fistule može se umetnuti i fibrinsko ljepilo kako bi potaklo zacjeljivanje tkiva bez oštećenja analnih mišića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.