Apneja u snu: Uzrok, simptomi i kako se tretira ovaj poremećaj spavanja?

Zdravlje 30. ruj 202220:38
Izvor: Pexels

Apneja u snu je poremećaj kada za vrijeme spavanja dolazi do naglog prestanka disanja na nekoliko sekundi, koje se onda ponovno nastavlja.

Jedan od znakova je i hrkanje, ali i umor nakon spavanja. Postoje tri glavne vrste apneje, a tretiraju se simptomi ovog problema.

Što uzrokuje apneju u snu?

S obzirom na uzroke, postoje tri vrste apneje. To su: obstruktivna apneja, centralna apneja i kompleksna apneja.

1. Obstruktivna apneja

Nastaje kada su mišići na kraju grla opušteni, a kao posljedica se dišni putevi sužavaju ili zatvaraju za vrijeme udisaja. Za posljedicu ne dobivate dovoljno zraka, što može sniziti razinu kisika u krvi. Može doći do hrkanja, gušenja ili nepravilnog disanja, ali i do abnormalnog srčanog ritma. Na pojavu ove vrste poremećaja spavanja može utjecati višak kilograma, tanji vrat, uski dišni putevi, genetika, konzumacija alkohola ili pušenje. Češća je kod starijih osoba, ali nekada je mogu imati bebe i djeca.

2. Centralna apneja

Ovo je nešto rjeđa vrsta apneje, a nastaje kada mozak ne uspije prenijeti signale mišićima koji su zaduženi za disanje da trebaju disati, a kao posljedica ne dišete nekoliko sekundi. Ova apneja je češća kod muškaraca i to starijih muškaraca, kao i kod onih koji su imaju neki problem sa radom srca ili oni koji su imali moždani udar. Osobe s ovom apnejom se često žale na nesanice ili često buđenje po noći.

3. Kompleksna apneja

Ova apneja se vrlo rijetko javlja kada osoba ima oba gore navedena poremećaja spavanja.

Kako prepoznati apneju?

Najčešći simptomi apneje u snu su:

– glasno hrkanje

– nedostatak zraka kod spavanja

jutarnje glavobolje

– umor idući dan

nesanica

znojenje za vrijeme spavanja

– buđenje tokom noći

– buđenje suhih usta

Osoba često nije svjesna ovih simptoma, već će joj na njih skrenuti pažnju druga osoba koja s njom spava ili živi. Također, ne moraju se svi ovi simptomi pojavljivati kod svih osoba.

Postoje posebne klinike koje ispituju kvalitetu spavanja. Sve što trebate je spavati, a na glavu vam se prilijepe tanke elektrode, dok na područje lica i prsnog koša idu senzori. Uređaj potom bilježi sve potrebne podatke o kvaliteti spavanja.

Ima li apneja u snu posljedice?

Ovaj poremećaj je ozbiljno stanje koje, ako se ne tretira i traje godinama, može izazvati velike probleme. Može utjecati na raspoloženje po danu i stalan osjećaj iritacije, probleme s koncentracijom i fokusom, a može doći i do depresije.

Osim toga, mogu se pojaviti problemi s visokim krvnim tlakom zbog naglog pada razina kisika u krvi, a povećava se i rizik za dobivanjem srčanog udara ili poremećajima rada srca. Povećava se i opasnost od pojave dijabetesa tipa 2 te problema s jetrom.

Kako se tretira apneja u snu?

Može se tretirati promjenom navika, izbjegavanjem konzumacije alkohola prije spavanja ili gubitkom viška kilograma, a postoji i uređaj s kontinuiranim pozitivnim tlakom koji pomaže za lakše disanje. Nekada će trebati otići kod otorinolaringologa te po potrebi operirati velike krajnike ili riješiti probleme s nosom, kao što je devijacija septuma.

Dakle, apneja u snu se može prepoznati po glasnom hrkanju, ali i po nizu drugih simptoma, koje će prvo prepoznati osobe koje spavaju s vama. Ako postoji sumnja na apneju, potrebno je posjetiti liječnika kako bi se dijagnosticirala i počela tretirati. U suprotnome može dovesti do niza drugih problema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar