Banana dijeta: Jelovnik i pravila koja morate slijediti ako želite smršavjeti

Zdravlje 10. pro 202115:10 > 15:10 0 komentara
Izvor: Shutterstock

U potrazi za najboljim dijetama za gubitak kilograma moguće je da ste čuli za banana dijetu. Riječ je o japanskom načinu za gubljenje viška masnoća i kilograma koji uključuje konzumiranje banana kroz cijeli dan u nekoliko navrata te konzumiranje zdrave hrane. Ovu dijetu osmislili su supružnici Sumiko i Hamachi Watanabe koji se bave tradicionalnom i preventivnom medicinom.

Banana dijeta stoga ima još naziva: jutarnja banana dijeta, asa banana dijeta te japanska banana dijeta, a sve označavaju isti princip. Potiče se konzumiranje voća, osvještavanje vlastitih potreba po pitanju probave te pridržavanje nekih jednostavnih pravila. Jedno od važnih pravila je da nema izgladnjivanja.

Ova dijeta, unatoč imenu, ne znači da trebate jesti samo banane svakog dana.

Pravila banana dijete

Ova banana dijeta potiče na konzumiranje voća kada se osjeća glad te nema brojanja kalorija. Za razliku od nekih drugih dijeta, kod banana dijete nema izgladnjivanja niti striktnog vremena kada se doručkuje i ruča, kao niti izbacivanja većeg dijela namirnica s jelovnika.

Ovo su osnovna pravila banana dijete:

– jedite što želite, ali da je zdravo i raznoliko
– kod hranjenja prestanite jesti kada osjećate da biste mogli biti siti
– kod gladi pojedite bananu
– slatko jedite samo u popodnevnim satima
– konzumirajte što manje mliječnih proizvoda
– ne jedite ništa nakon 20 sati navečer ili tri sata prije spavanja
– preskočite desert nakon glavnog jela ili večere
– pijte dovoljno vode
– vježbajte i krećite se normalno

U ovoj dijeti biste trebali planirati svoje vrijeme tako da ste u krevetu i spavate prije ponoći svakog dana te da vodite dnevnik spavanja. Kvalitetan san ima veliku ulogu kod mršavljenja jer utječe na smanjivanje nakupljanja masnoća u organizmu. Također, manjak sna utječe na pojačavanje osjetljivosti na stres zbog čega se podiže razina kortizola u tijelu, što dovodi do povećanja visceralnih masnoća.

U banana dijeti se preporučuje i vođenje dnevnika prehrane kako bi osvijestili hranite li se zdravo ili ne te koliko hrane zapravo unosite kroz dan.

Što smijem jesti u banana dijeti?

Samo ime govori kako se smiju jesti banane, no većina drugih namirnica također nije zabranjena. Postoji više različitih oblika ove dijete, a kod svih je važno izbacivanje nezdravih namirnica poput pržene i masne hrane, rafiniranih šećera te složenih ugljikohidrata. Ako se takva hrana i konzumira, to treba biti u reduciranim količinama.

Ako ste se pitali kako izgleda banana dijeta, ovo bi bio prikaz jelovnika banana dijete za jedan dan:

Doručak

Pojedite dvije banane i popijte čašu vode sobne temperature, ne previše hladne. Ako i nakon ovoga osjećate glad, nakon 30 minuta pojedite još nešto kako biste utažili glad.

Ručak i večera

Jedite hranu po izboru te po mogućnosti svakog dana drugačije namirnice. Posebno se preporučuje dijetalna hrana sa što manje masnoća i šećera. Večeru nemojte jesti nakon 20 sati navečer, točnije, barem tri sata prije spavanja.

Užina

Dopušteno je jesti kada se osjećate gladni, no samo tada je dopušteno jesti nešto slatko, najbolje bi bilo pojesti bananu.

Djeluje li banana dijeta za gubitak kilograma?

Kako smo ranije spomenuli, ova dijeta ne znači da se svakog dana hranite samo bananama. Ako jedete samo banane cijeli dan, to može imati pozitivne reakcije na gubitak kilograma u početku. Smatra se kako će s vremenom tolika količina banana i manjak drugih nutrijenata koje bi tijelo moglo dobiti iz drugih namirnica činiti lošu reakciju u organizmu. Također, banane su bogate šećerima što s vremenom uzrokuje nakupljanje loših masnoća u tijelu i zapravo radi suprotnu stvar od mršavljenja.

Ako želite isprobati banana dijetu u kojoj jedete samo banane cijeli dan, jer one imaju mali broj kalorija, nemojte to činiti duže od pet dana. Uz banane je nužno da konzumirate dovoljno vode. S obzirom na nutrijente u banani, mogli biste se osjećati bolje volje, sretnije, bolje spavati te imati osjećaj lakše probave. Kada smanjujete unos banana, nemojte to činiti naglo već postepeno smanjujte količinu.

Uz konzumiranje zdrave hrane i za što bolje rezultate poželjno je konzumirati dovoljno vode kroz dan, redovito se kretati i vježbati te smanjivati razinu stresa. Važni aspekti su kvalitetan san, dobar društveni život i hobiji.

Ne postoje znanstveni dokazi koji bi potvrdili da banana dijeta djeluje u bilo kojim oblicima. Podaci i iskustva s banana dijetom pokazuju da može imati dobar utjecaj na organizam, no za sada ne postoje službeni podaci koji bi to potvrdili.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!