Bol u šaci: Uzrok, simptomi i kada zbog problema morate posjetiti liječnika?

Zdravlje 03. stu 202115:31 0 komentara
bolovi, bol, ruka, terapija
Pexels

Ljudska ruka se sastoji od 27 različitih kostiju.

Bol u šaci može biti posljedica neotkrivene bolesti, upale ili ozljede kosti, mišića, zglobova, tetiva ili krvnih žila u ruci. Jednako tako, ova bol se može pojaviti i kao posljedica ponavljajućeg pokreta i pretjeranog korištenja šake. Liječenje se sastoji od tretiranja i olakšavanja simptoma, a važno će biti otkriti i pravi uzrok bolova, kako bi se i on liječio.

Koji simptomi prate bol u šaci?

Ovisno o kojoj se bolesti ili stanju radi, takvi će biti i simptomi koji se pojavljuju uz bolove u šaci. Od trnca u rukama, do oticanja te crvenila. Bol jednako tako može biti blaga, ali može biti iznenadna i oštra. Potrebno je otkriti uzrok problema kako bi se mogli tretirati sami simptomi.

Što uzrokuje bol u šaci?

1. Sindrom karpalnog tunela

Karpalni tunel se sastoji od kosti i vezivnog tkiva koji se nalaze na samom dnu šake. Ovo je najčešći poremećaj živaca u ruci, a može se prepoznati po bolovima u prstima na ruci, u ručnom zglobu ili podlaktici. Također, može doći do slabosti u rukama, a bol se često pogoršava navečer.

Tretira se odmaranjem ruke ili izvođenjem određenih vježbi uz pomoć lopti i drugih rekvizita. Pomoći mogu i lijekovi protiv bolova, kao i injekcije steroida.

2. Ozljeda

Ozljede na rukama su česte jer su strukture u rukama jako osjetljive. Prethodna ozljeda ili puknuta kost može izazvati dugoročnu bol u šaci, pogotovo ako se ozljeda nije odmah pravilno tretirala. Može se pojaviti i ukočenost, oticanje i ograničenost pokreta. Liječenje ovisi o vrsti i mjestu ozljede, a može uključivati i operaciju.

3. Artritis

Postoji više vrsta ove bolesti, a ona uzrokuje bol i druge poteškoće u zglobovima na tijelu, među kojima je najčešća bol u rukama, pri čemu se bol osjeća u kostima prstiju. Osim bolova, može se pojaviti i oticanje i ukočenost šake. Kod artritisa su simptomi gori ujutro, nakon buđenja. Liječenje uključuje lijekove protiv bolova, hladne ili tople obloge te fizikalnu terapiju.

4. Giht

Giht je složeniji oblik artritisa, a očituje se kroz jaku bol u zglobovima na tijelu, među kojima i na zglobovima šake. Osobe koje imaju giht mogu se probuditi usred noći zbog intenzivnih bolova, a jednako tako mogu imati osjećaj kao da im šake gore. U liječenju pomažu lijekovi protiv bolova.

5. Lupus

Lupus je autoimuna bolest kod koje dolazi do upale u tijelu. Jedan od prvih simptoma lupusa je bol u zglobovima, kao i oticanje šake. Ne postoji lijek za lupus, već se tretiraju njegovi simptomi toplim ili hladnim oblozima, odmorom zglobova, lijekovima protiv bolova ili fizikalnom terapijom.
Osim toga, do bolova u šaci može doći i kod dijabetesa, raznih infekcija, tumora, u trudnoći te kod oštećenja živaca.

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Liječnika je potrebno posjetiti kada se pojavi bol u šaci ili šakama koja se ne smanjuje ili koja se odjednom naglo pogorša. Kako bi se otkrilo pravo stanje situacije i uzrok problema, bit će potrebno napraviti rendgen i druge pretrage.

Kako se tretiraju bolovi u šaci?

Najvažnije je kod pojave bolova mirovati i odmarati ruku. Pomoći mogu i topli ili hladni oblozi koji se drže na šaci oko 20 minuta, nekoliko puta dnevno. Osim toga, pomoći će i masaža oko bolnog područja, ali i lijekovi protiv bolova. U slučaju da ništa ne pomogne, bit će potreban operativni zahvat.

Dakle, bol u šaci može nastati kao posljedica ozljede, bolesti ili nekog drugog stanja. Važno je posjetiti liječnika kada bol ne prestaje ili kada se naglo pojača, a liječenje će uključivati ublažavanje simptoma ili tretiranje uzroka problema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.