Čepići za uši: Vrste, kako ih pravilno koristiti i koja im je cijena u dućanima?

Zdravlje 30. sij 202314:46 0 komentara
Pexels

Ako ste često izloženi buci, ne možete zaspati jer partner pored vas hrče, volite koncerte, plivanje ili osjećate jak pritisak u ušima tijekom leta zrakoplovom, rješenje su čepići za uši.

Čepići za uši vrlo su korisna i praktična stvarčica koju je dobro uvijek imati uza se jer nikada ne znate kada će vam trebati. Oni se koriste za zaštitu ušiju od zvukova i vode ili kad spavate.

Postoji više vrsta čepića za uši, tako da prije kupnje dobro pročitajte ovaj članak jer kupnja nekvalitetnih čepića može napraviti kontraefekt.

Vrste čepića za uši

Čepići za uši dijele se prema namjeni i materijalu od kojeg su napravljeni. Prema namjeni čepići mogu biti za:

– spavanje

– zaštitu od buke

– zaštitu od vode

– zaštitu od glasne glazbe

– lov i streljanu

– zaštitu od promjene tlaka

– djecu i bebe

Materijali od kojih se izrađuju čepići mogu biti poliuretanska ili polivinil kloridna pjena, vosak, silikon ili termoplastika.

1. Čepići za uši od pjene

Ovo je najjeftinija opcija, a takvi čepići obično su jednokratni pa ih nemojte koristiti više puta. Naime, pjena je porozni materijal pa se na njoj mogu skupljati bakterije koje pak uzrokuju upalu uha. Čepići od pjene su idealni za spavanje i koncerte.

2. Čepići za uši od silikona

Ovi čepići ču čvršći od prethodni te se zato preporučuju koristiti za blokiranje glasnih zvukova, primjerice na gradilištu, koncertima ili kod lova. Mogu se koristiti nekoliko puta i odgovaraju vanjskom dijelu ušnog kanala.

3. Čepići za uši od voska

Čepići od voska lako se oblikuju po anatomiji uha te su udobniji od primjerice silikonskih. Vodootporni su pa su idealni za plivanje.

4. Čepići za uši po mjeri

Ako vam prethodni čepići ne odgovaraju, uvijek možete napraviti vlastite, dizajnirane prema odljevu vašeg uha.

Međutim, važno je napomenuti za što ćete ih sve koristiti – ako ćete ih nositi samo dok spavate, odljev se radi u ležećem položaju.

Iako su nešto skuplji od običnih, isplati se u njih uložiti jer su dugotrajni. Izrađuju se većinom od silikona ili termoplastike.

5. Čepići za uši za djecu i bebe

Na tržištu postoje i dječji čepići za uši koji će spriječiti da voda uđe u uho tijekom kupanja i tuširanja. Kod kupovine pripazite da su mekani i napravljeni od hipoalergenih materijala koji ne sakupljaju bakterije.

Za bebe postoje posebne trake za glavu s čepićima koje možete nabaviti u ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama.

Pixabay

Kako koristiti čepiće za uši?

Možda ste mislili da stavljanje čepića u uši nije neka filozofija, ali važno je pravilno ih stavljati kako biste izbjegli komplikacije. Evo kako:

1. Vršak otvora uha primite rukom.

2. Uži vrh čepića lagano, kružnim pokretima polako gurajte u uho.

3. Kada osjetite otpor, ne gurajte dalje.

4. Čepić gurnite samo onoliko koliko je potrebno da blokirate zvuk.

Brinite se za njih

Jednokratne čepiće bacajte nakon svakog korištenja, a trajne nakon svakog korištenja perite nježnim sapunom i vodom.

Pripazite da su potpuni suhi prije korištenja.

Nažalost postoje određeni rizici uslijed korištenja čepića za uši.

Može se javiti bol u ušima zbog nakupljanja ušnog voska, poremećaji sluha i infekcije uha. U tim slučajevima prestanite koristiti čepiće i obratite se liječniku.

Također, ako osjetite da su vam uši nakon korištenja čepića često začepljene, također se obratite liječniku jer se može razvila infekcija.

Cijena čepića za uši

Čepiće za uši možete pronaći u svim drogerijama, ljekarnama, trgovinama sa sportskom opremom i slušnim pomagalima. Cijena jednokratnih čepića za uši je oko euro i pol, voštanih oko 5 eura, dok su silikonski skuplji od 7 eura.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!