Pregled sluha kod djece i odraslih: Na što treba paziti kod provođenja pretrage?

Zdravlje 07. srp 202115:49 0 komentara
dijete, uho, djeca
Pixabay / ilustracija

Ispitivanje sluha kod djece ili audiometrija provodi se kako bi se uočilo oštećenje sluha, tip oštećenja sluha te kako bi se otkrio uzrok gubitka sluha kod djece i odraslih.

Testovi kojima se može vršiti ispitivanje sluha su audiometrija, timpanometrija, akumetrija, tonska i govorna audiometrija, snimanje pobuđenih potencijala moždanog debla te otoakustička emisija.

Oštećenje sluha kod djece i odraslih danas je česta pojava koja može izazvati poteškoće s govorom, neugodu, bol i daljnja oštećenja.

Tko treba pregled sluha?

Uzrok oštećenja ili degradacije sluha mogu biti određene bolesti, infekcije, traume ili oštećenja, urođene mane ili godine. Oštećenje može biti na vanjskom zvukovodu, bubnjiću ili srednjem uhu, unutarnjem uhu ili kod moždanog živca. Sluh s godinama slabi pa ga je važno što prije štititi u ranijim godinama, posebice kod djece.

Na pregled sluha kod djece i odraslih obično se upućuju bolesnici s ovim simptomima:

  • gubitak sluha
  • nesvjestica
  • bol u uhu
  • opstrukcija u uhu
  • perforacija bubnjića
  • jednostrani gubitak sluha
  • napadi gubitka sluha

Pregled sluha kod djece i odraslih

Pretrage sluha namijenjene su otkrivanju razine oštećenja, a počinju s orijentacijskim pregledom kod liječnika. Tek nakon pregleda, razgovora i objašnjavanja simptoma, liječnik pacijenta može uputiti na neku od mogućnosti pregleda sluha kod djece i odraslih.

Ovo su najčešći pregledi sluha.

Timpanometrija

Timpanometrija ispituje podatljivost bubnjića, a osobito je važna kod male djece jer pomaže u dijagnozi seroznog otitisa ili tekućine u srednjem uhu. Ovim pregledom može se dijagnosticirati povećani treći krajnik koji dovodi do nagluhosti kod djece. Timpanometrijom se provjerava tlak u srednjem uhu te se tako može otkriti upalu srednjeg uha, postojanje tekućine u srednjem uhu, tumor, problem s Eustahijevom cjevčicom te probušeni bubnjić. Ovaj pregled sluha kod djece je kratak i bezbolan te nema rizika.

Uređaj za timpanometriju može se koristiti i za određivanje stapesnog refleksa. Ovime se pregledava reakcija malog mišića u srednjem uhu koji se refleksno stišće kad se u uho pusti zvuk određene jakosti. Pregledavanje ovog refleksa pokazuje je li oštećenje iznad ili ispod tog mišića. Ovaj pregled služi za određivanje mjesta na kojem je sluh oštećen.

Tonska i govorna audiometrija

Ovaj pregled sluha kod djece znači određivanje najmanje glasnoće čistog tona kojeg ispitanik čuje. Za pregled se koristi tonski audiometar sa slušalicama dok pacijent sjedi u tihoj komori. Provodi se na nekoliko frekvencija od najnižih do visokih tonova. Rezultati se spajaju te se dobiva grafički prikaz sluha pacijenta. Ovime se ukazuje mjesto te jačina oštećenja sluha.

Govorna audiometrija mjeri postotak razabiranja riječi s i bez pozadinske buke. Za razliku od čistog tona kod tonske audiometrije, u govornoj se koristi riječ koju ispitanik ponavlja. Govorni audiogram bilježi razabirljivost riječi u postocima, a u decibelima intenzitet podražaja. Svaka krivulja prikazuje tip nagluhosti. Ovim pregledom sluha kod djece se ispituju više razine slušnog puta.

Akumetrija

Ovim se pregledom vrši ispitivanje sluha kod djece i odraslih uz pomoć glazbenih ugađalica. Cilj je utvrđivanje stanja sluha te određivanje lokacije na kojoj se nalazi oštećenje. Izvodi se pokus zračne vodljivosti te se ispituje i uspoređuje prag čujnosti kod oba uha.

Snimanje pobuđenih potencijala moždanog debla

Da bi se ispitao sluh kod djece i odraslih te funkcija slušnog puta od uha prema mozgu koristi se ovaj pregled. Pretraga se izvodi u zamračenoj i tihoj komori dok pacijent leži te mora biti miran i opušten sa slušalicama na glavi. Pacijentu se namještaju elektrode na oba uha ili iza njih, na čelo te ispod ruba kose. Kod ovog snimanja koriste se glasni zvukovi kako bi se izmjerilo vrijeme potrebno da impuls iz slušnog živca dođe do određene jezgre.

Ovaj pregled sluha često se koristi kod djece jer ona obično ne mogu surađivati pa se dijete na pregled treba pojaviti umorno, uspavano.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!