Četiri namirnice koje mogu skratiti životni vijek

Zdravlje 27. ruj 202207:09
Izvor: Edson Saldaña on Unsplash / ilustracija

Ne postoji jedinstvena formula zahvaljujući kojoj neki ljudi dožive sto godina, no jasno je da određene navike, poput zdrave prehrane, mogu pomoći u tome da dulje živimo. S druge strane, neke namirnice mogu skratiti naš životni vijek.

Takve namirnice utječu na telomere, komponente u našim stanicama. Ove četiri namirnice mogu doprinijeti skraćivanju telomera, pa bi bilo najbolje ograničiti ih u prehrani ako želite dug i zdrav život.

Gazirana pića

Slatki sokovi su definitvno loši za telomere. Studija na 5309 odraslih osoba objavljena u časopisu American Journal of Public Health otkrila je da je dnevna porcija gaziranog pića od 590 mililitara povezana sa starenjem od 4,6 godina. Isto rezultati vrijede i za pušenje.

VEZANA VIJEST

Ispijanje manjih količina gaziranih pića ima slabije učinke, ali je i dalje povezano s bržim starenjem. Iako istraživači nisu pronašli vezu između telomera i dijetalnih gaziranih pića bez šećera, ne znači da su takva pića dobra za vas. Naime, istraživanja pokazuju da je svakodnevno ispijanje dijetnih gaziranih pića povezano s većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

Prerađeno meso

Prerađeno meso poput hrenovki također nije dobro. Studija iz 2008. godine provedena na 840 ljudi, a objavljena u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition pokazala je da oni koji jedu jednu ili više porcija prerađenog mesa svaki tjedan imaju kraće telomere od onih koji nisu jeli nikakvo prerađeno meso.

Crveno meso

Veći unos crvenog mesa, poput hamburgera i odreska, dugo se povezuje s bolestima srca i rakom, a to bi moglo biti povezano s učinkom ove vrste mesa na telomere.

VEZANA VIJEST

Za studiju o kliničkoj prehrani štakori su četiri tjedna konzumirali različite namirnice od govedine ili piletine. Kod štakora koji su jeli više crvenog mesa telomeri su bili više skraćeni. Slični su nalazi i za bijelo meso, iako je crveno meso imalo veći učinak.

Alkohol

Alkohol je također povezan s nizom zdravstvenih problema. Studija predstavljena na godišnjem sastanku Američke udruge za istraživanje raka 2010. pokazala je da alkohol također može ubrzati skraćivanje telomera, prenosi The Healthy.

Studija je otkrila da su telomeri bili dramatično kraći kod onih koji su puno pili. Zapravo, telomeri su bili upola kraći kod onih koji su prekomjerno pili nego kod onih koji nisu pa biste trebali voditi računa o tome koliko alkohola pijete.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar