Četiri simptoma dijabetesa koje mnogi zanemaruju

Zdravlje 24. lip 202409:01 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Dijabetes je zdravstveno stanje, koje se javlja kada imate previsoku razinu šećera u krvi. Premda se uzroci dijabetesa tipa jedan ne mogu odrediti, poznato je da dijabetes tip dva uzrokuje nezdrav način života što uključuje nepravilnu ishranu i manjak fizičke aktivnosti.

Iako je riječ o ozbiljnom i doživotnom stanju, mnogi zanemaruju neke od osnovnih simptoma i mogu godinama živjeti bez adekvatnog liječenja. Doktor opće prakse Donald Grant otkrio je koja su to četiri simptoma, koji se često zanemaruju, prenosi klix.

Učestalo mokrenje

Učestalo mokrenje poznato je kao stanje koje se naziva poliurija. To je jedan od najčešćih znakova dijabetesa. Doktor Grant navodi kako do ovoga stanja dolazi kada se tijelo pokušava riješiti viška glukoze putem mokrenja. Moguće je čak i da ćete se buditi tijekom noći kako bi izvršili nuždu.

“Međutim, to se može dogoditi i zbog određenih lijekova, trudnoće ili visokog unosa kofeina, stoga je najbolje potražiti savjet stručnjaka umjesto da sami dijagnosticirate stanje”, navodi Grant.

Zamagljen vid

Promjene kao što su zamagljen ili iskrivljen vid mogu također biti znak dijabetesa. Grant navodi da dijabetes često utječe na kvalitetu vida, što dovodi do komplikacija poput dijabetičke retinopatije, gdje visoke razine šećera u krvi oštećuju krvne žile mrežnice.

“Nažalost, to je samo jedan od mnogih načina na koje dijabetes može naštetiti zdravlju očiju, a stanja poput glaukoma, katarakte i sindroma suhog oka također su moguće posljedice dijabetesa”, ističe.

Nagli dramatičan gubitak težine

Nenamjerni i nagli gubitak težine može biti znak oba tipa dijabetesa. Kod dijabetesa tipa jedan, tijelo napada stanice koje proizvode inzulin, što dovodi do razgradnje masti i mišića kao alternativnog izvora energije. Međutim, kod dijabetesa tipa dva, tijelo postaje sve otpornije na učinke inzulina, što dovodi do ciljanih masnoća i mišića.

Povećan apetit ili žeđ

Na kraju, Grant navodi da povećana želja za pićem može se svesti na povećanu aktivnost toaleta, ostavljajući tijelo sa izgubljenom tekućinom koju treba nadoknaditi. Kada je riječ o povećanom apetitu, inzulinske komplikacije znače da se glukoza iz konzumirane hrane ne može pretvoriti u energiju.

“Kao rezultat toga, tijelo doživljava povećanu razinu apetita jer treba unositi više hrane kako bi nadoknadilo nedostatak pretvorene energije”, objašnjava.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!