Cijepljenje u trudnoći: Je li sigurno i kada je najbolje to obaviti?

Zdravlje 09. svi 202214:51
Izvor: Pexels / SHVETS production

Cijepljenje protiv COVID-a se preporuča trudnicama kako bi zaštitile sebe i dijete. Preporučena su mRNA cjepiva koja su najsigurnija za trudnice.

Cijepljenje protiv COVID-19, odnosno koronavirusa štiti od težih simptoma bolesti, a pokazalo se kako neće naštetiti trudnicama ili bebi. Neki liječnici čak preporučuju ovo cijepljenje trudnicama, ženama koje pokušavaju ostati trudne te dojiljama. Dakle, cijepljenje protiv koronavirusa u trudnoći je potpuno sigurno te ima neke prednosti.

Koja cjepiva su dozvoljena u trudnoći?

Trudnice se mogu cijepiti protiv gripe u sezoni gripe, kao i protiv tetanusa, difterije, hepatitisa B, bjesnoće te protiv COVID-a. Na ovaj način će trudnica i beba biti zaštićeni. S druge strane, u trudnoći je važno izbjegavati cjepiva koja sadrže žive viruse jer takva cjepiva mogu utjecati na razvoj bebe. Ovdje spadaju cjepiva protiv vodenih kozica, ospica, zaušnjaka, tuberkuloze, žute groznice i rubeole.

Koronavirus i trudnoća

Koronavirus se u trudnoći može prepoznati po nizu simptoma kao što su:

· kašalj

· povišena temperatura

· kratkoća daha

· gubitak okusa i mirisa

· bolovi u mišićima i zglobovima

· umor

· upala pluća

vezana vijest

Pokazalo se kako koronavirus može biti opasan za trudnicu, kao i za bebu te je jednako tako zabilježeno više komplikacija od koronavirusa kod trudnica nego kod drugih žena.

Virus može utjecati na razvoj trudnoće te na razvoj djeteta. Trudnice koje se zaraze koronavirusom će imati više komplikacija od drugih žena te će u nekim slučajevima biti potrebna i hospitalizacija. U većoj opasnosti od razvoja težih slučajeva koronavirusa su trudnice koje imaju više od 35 godina, koje su pretile ili one koje imaju neka druga stanja ili bolesti kao što su dijabetes ili hipertenzija (povišeni krvni tlak). U nekim slučajevima COVID može povećati šansu za prijevremenim porodom.

Cijepljenje protiv COVID-19 u trudnoći

Sve više istraživanja pokazuje kako je cijepljenje protiv COVID-a u trudnoći potpuno sigurno, a u nekim slučajevima i poželjno. Cijepljenje u trudnoći smanjuje mogućnost zaraze COVID-om, smanjuje opasnost od težih simptoma bolesti, a jednako tako se stvaraju antitijela koja se posteljicom prenose na fetus te ga štite i nekoliko tjedana nakon poroda.

Kojim cjepivom bi se trudnice trebale cijepiti?

Najčešće je preporuka za trudnice da se cijepe mRNA cjepivom, odnosno Pfizer/BioNTech ili Moderna cjepivom, dok se ne preporuča cijepljenje Johnson & Johnson/Janssen cjepivom koje može izazvati određene nuspojave. Osim u trudnoći, cijepljenje se preporučuje i kod dojenja.

Osobe koje planiraju trudnoću bi se jednako tako trebale cijepiti jer ne postoje dokazi da cjepivo utječe na plodnost ili na trudnoću.

Istraživanje provedeno na 65 000 cijepljenih trudnica mRNA cjepivom u različitim stadijima trudnoće je pokazalo kako cjepivo nije štetno za trudnicu ni za dijete. Nisu vidljivi štetni učinci cjepiva na trudnoću, cjepivo ne uzrokuje pobačaj, kao ni prijevremeni porod.

Zaključak

Dakle, cijepljenje protiv COVID-a se preporuča trudnicama kako bi zaštitile sebe i dijete. Preporučena su mRNA cjepiva koja su najsigurnija za trudnice. Osim što cjepivo štiti trudnice od pojave bolesti, štiti ih i od pojave težih simptoma te komplikacija u trudnoći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar