Cink: Zašto je ovaj mineral važan i koje su nuspojave prekomjernog uzimanja?

Lifestyle 08. ruj 202215:42 0 komentara
Unsplash

Cink je važan za mnoge procese u tijelu, a potrebno ga je unositi u malim količinama.

On jača imunitet, utječe na rast kose i noktiju te na zdravlje kože, ima važnu ulogu u sintezi DNA te u zarastanju oštećenih tkiva, a ima utjecaj i na osjetila okusa i njuha. Cink se može konzumirati kroz određene namirnice ili u obliku suplemenata, a nalazi se i u mnogim kremama ili mastima za pomoć koži.

Zašto je važan cink?

Cink ima mnogo važnih uloga u raznim procesima u tijelu, a prisutan je u svim organima i tkivima kao i u tjelesnim tekućinama. Jedna od najvažnijih uloga mu je sinteza DNA, proizvodnja proteina, a važan je i za razvoj tijela. Osim toga, cink ima i ove uloge:

1. Poboljšava imunitet

Cink se često koristi po zimi kako bi se spriječila prehlada ili gripa, a može se uzimati i za vrijeme bolesti kako bi se imunološki sustav brže izborio i pobijedio bolest.

2. Ubrzava zarastanje rana

Koristi se kako bi se tretirale opekline ili bilo koje ozljede i nepravilnosti na koži. Ovo je tako jer cink ima važnu ulogu u sintezi kolagena i odgovora tijela na upalu. U ovom slučaju mogu pomoći kreme ili masti s cinkom ili hrana koja je bogata cinkom.

3. Smanjuje upale u tijelu

Cink smanjuje oksidativni stres i smanjuje razinu određenih upalnih proteina u tijelu.

Koliko cinka se smije uzimati dnevno?

Preporučene dnevne doze cinka su za odrasle osobe 11 miligrama za muškarce i 8 mg za žene, dok se u trudnoći ova doza može popesti i na 12 mg. Cink se nalazi u hrani, ali se može uzimati i u obliku suplementa te je onda potrebno slijediti upute o doziranju napisane na etiketi.

Može li uzimanje cinka imati nuspojave?

Višak cinka može omesti apsorpciju željeza i bakra, a previsoke doze mogu izazvati mučninu i povraćanje. Upravo zato se ne preporučuje uzimati suplemente cinka na svoju ruku jer osoba možda dobiva već dovoljno cinka iz hrane, a ovime se može unijeti previše ovog minerala u tijelo.

Jednako tako, nedostatak cinka u organizmu je rijedak, a može biti prisutan kod ljudi koji ne apsorbiraju dobro cink zbog nekog stanja od kojeg boluju. Osim toga, cink u suplementima bi trebali uzimati vegani i vegetarijanci koji ne jedu meso. Nedostatak cinka se može prepoznati po gubitku okusa ili mirisa, problemima s razvojem, osipu na koži, lošem apetitu, smanjenom imunitetu, proljevu, gubitku kose ili sporijem zacjeljivanju rana.

Zaključak

Cink je važan za mnoge procese u našem tijelu, a štiti i od pojave određenih bolesti. Može se uzimati u obliku suplementa ili namirnica koje su bogate cinkom, a čest je sastojak brojnih krema koje potiču zarastanje rana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.