Cista na jajniku: Uzrok, simptomi i kada se s problemom morate javiti doktoru?

Zdravlje 07. stu 202108:58
menstrualni bolovi, menstruacija, mjesečnica, bol, stomak, trbuh,
Izvor: Photo by Sora Shimazaki from Pexels

Sve žene će barem jednom u životu na jajnicima razviti cistu.

Ciste su tvorevine ispunjene tekućinom i većinom su bezopasne te puknu za vrijeme menstrualnog ciklusa. Ipak, postoji više vrsta cista te slučajevi kada cista na jajniku uzrokuje brojne probleme te ju je nekada potrebno ukloniti operacijom. Važno je prepoznati simptome koji upućuju na cistu kako bi se ovaj problem riješio na vrijeme.

Što su ciste na jajniku?

Jajnici se nalaze s obje strane maternice svake žene i za vrijeme ovulacije oslobađaju jajne stanice, a zaduženi su i za proizvodnju hormona estrogena i progesterona. Oni su glavni izvor ženskih hormona, a reguliraju i menstrualni ciklus te trudnoću.

Ciste na jajnicima se mogu napraviti u ili izvan jajnika. Postoje funkcionalne ciste, to su folikularne i luteinske ciste koje nastaju za vrijeme menstrualnog ciklusa i one nisu opasne. Nestat će same od sebe nakon nekoliko tjedana ili mjeseci. Druge vrste cista su nefunkcionalne, odnosno dermoidna cista, cistadenom i endometrioidna cista.

Koji su simptomi cista na jajniku?

Većinu vremena cista neće uzrokovati nikakve simptome, ali kako cista raste, tako su simptomi sve izraženiji.

Evo o kojim se simptomima radi:

  • nadutost i osjećaj pritiska u abdomenu
  • bolovi u zdjelici prije i za vrijeme menstruacije
  • bolni spolni odnosi
  • bol u donjem dijelu leđa
  • osjetljivost grudi
  • mučnina ili povraćanje

Neki simptomi su zabrinjavajući i potrebno je odmah reagirati, a to su oštra bol u zdjelici, temperatura, vrtoglavica ili nesvjestica te ubrzano disanje. Ovo može značiti da je cista pukla ili pak da je došlo do rijetke komplikacije – torzije jajnika, odnosno uvrnuća jajnika, pojave koja može smanjiti ili potpuno zaustaviti protok krvi do jajnika. Što je cista veća, to su simptomi gori, a potrebno je nešto poduzeti kada cista ne nestaje nekoliko mjeseci ili dodatno raste i uzrokuje nepodnošljivu bol.

Postoje i faktori koji dodatno utječu na pojavu ciste, a to su problemi s hormonima, trudnoća, endometrioza te prethodno postojanje ciste.

Može li se spriječiti pojava ciste?

Cista na jajniku se ne može spriječiti, ali može se kontrolirati redovitim pregledima kod ginekologa i spriječiti njen daljnji rast. Obavezno spomenite ginekologu ako primijetite promjene u menstrualnom ciklusu, bol u zdjelici koja ne prestaje, gubitak apetita i gubitak kilograma te osjećaj nadutosti.

Kako prepoznati cistu na jajniku?

Ciste se mogu vidjeti na redovitom ginekološkom pregledu, pregledom ultrazvuka. Ovdje se vidi oblik, veličina i položaj ciste. S obzirom na to da se cista može sama od sebe povući, potrebno je ultrazvuk ponoviti nakon nekoliko mjeseci i tek će onda, ako cista i dalje postoji, ginekolog odlučiti o terapiji.

Jedna terapija je korištenje kontracepcijskih pilula kako bi se zaustavila ovulacija i samim time spriječila pojava novih cisti, a druga je laparoskopija, operacija kojom se cista uklanja iz tijela.

Mnoge žene su imale cistu na jajniku bez da su znale, jer su ciste jednostavno pukle za vrijeme menstrualnog ciklusa. Cista na jajniku nije opasna sve dok se ne pojave zabrinjavajući simptomi. Potrebno je redovito obavljati ginekološke preglede koji uključuju i pregled ultrazvukom kako bi se na vrijeme otkrila cista te po potrebi omogućilo daljnje liječenje ili operacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar