Cjepivo protiv gripe pruža djelomičnu zaštitu protiv teških oblika covida?

Zdravlje 12. srp 202112:20 > 12:54
Izvor: Pixabay

Osobe koje su cijepljene protiv gripe mogle bi biti djelomično zaštićene protiv nekih ozbiljnih učinaka koronavirusa i imaju manji rizik od hospitalizacije, pokazuje nova studija.

Analiza približno 75 tisuća pacijenata oboljelih od covida pokazala je značajno smanjenje rizika od moždanog udara, duboke venske tromboze i sepse, kao i smanjen prijem pacijenata na hitne prijeme i jedinice intenzivne njege kod onih koji su primili cjepivo protiv gripe, piše The Guardian.

Iako cjepivo protiv gripe nije smanjilo broj smrti u studiji, prethodna istraživanja pokazuju da cjepivo može pružiti neku zaštitu protiv koronavirusa jačajući urođeni imunološki sustav – općenitu obranu tijela koja nije usmjerena prema nekom određenom patogenu.

Moguće je i drugo objašnjenje: pacijenti koji su primili cjepivo protiv gripe su u boljem općem zdravstvenom stanju od onih koji nisu.

“Detektirali smo da cjepivo protiv gripe nudi djelomičnu zaštitu protiv ozbiljne bolesti covid-19”, rekao je Devinder Singh, jedan od autora studije i profesor kliničke kirurgije na Sveučilištu u Miamiju.

“Važno je naglasiti da i dalje apsolutno preporučujemo cijepljenje protiv covida-19, cjepivo protiv gripe nikako ne može biti zamjena za cjepivo protiv covida”, dodaje Singh.

Rezultati, prezentirani na online sastanku Europskog društva za kliničku mikrobiologiiju i infektvne bolesti, sugeriraju da cjepivo protiv gripe može štititi od nekih medicinskih problema uzrokovanih covidom. Prema studiji, covid-pacijenti koji nisu cijepljeni protiv gripe su imali 45 do 58 posto šanse za moždani udar, 40 posto veće šanse za razvoj duboke venske tromboze i 36 do 45 posto veću šansu za razvoj sepse.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar