Cluster glavobolja: Uzrok, simptomi i kako se riješiti ove nepodnošljive boli?

Zdravlje 09. kol 202114:56
Izvor: Shutterstock / Ilustracija

Cluster glavobolja zove se i histaminska glavobolja, a očituje se kroz snažne napadaje bolova koji se događaju uvijek u isto doba dana.

Ova glavobolja onemogućava obavljanje svakodnevnih obveza, a za njezino liječenje koriste se lijekovi koji ublažavaju simptome, a koje pripisuje liječnik.

Simptomi cluster glavobolje

Cluster glavobolja je najbolnija, ali vrlo rijetka glavobolja koja češće pogađa muškarce, između 20 i 50 godina, a nerijetko ova bol budi osobu iz čvrstog sna. Bol je oštra i osjeća se na jednoj strani glave ili na području oko očiju. Jednako tako, uvijek se očituje napadajima koji mogu trajati od 15 minuta do nekoliko sati, a mogu se pojaviti i do osam puta dnevno.

Napadaji traju od nekoliko dana do nekoliko mjeseci, nakon čega nastupa period bez glavobolje. Bol se pojavljuje naglo, bez najave, a jednako tako naglo i prestaje. Napadaji se mogu pojavljivati u samo određeno godišnje doba, odnosno sezonski.

Dakle, cluster glavobolja se prepoznaje po:

  • boli na jednoj strani glave
  • crvenilu oka na zahvaćenoj strani
  • začepljenom nosu ili curenju nosa na zahvaćenoj strani
  • naticanju čela ili lica na zahvaćenoj strani
  • bljedilu ili crvenilu u licu

Može se pojaviti i osjetljivost na svijetlo ili zvukove. Cluster glavobolja može biti i kronična kada napadaji i simptomi traju dulje od godinu dana.

Uzrok cluster glavobolje

Nije poznat točan uzrok ove vrste glavobolje, ali vjeruje se kako do nje dolazi zbog abnormalnosti u radu dijela mozga koji se zove hipotalamus. Također, određeni lijekovi mogu utjecati na pojavu cluster glavobolje, a rizik se povećava konzumacijom alkohola i pušenjem cigareta. U nekim slučajevima, cluster glavobolja se može genetski naslijediti.

Kada posjetiti liječnika?

Kada cluster glavobolja izaziva probleme i onemogućava normalno funkcioniranje, potrebno je posjetiti liječnika. Cluster glavobolja može biti znak drugih stanja i bolesti pa će liječnik preporučiti pretrage kao što su magnetska rezonanca glave ili CT glave.

Kako se tretira cluster glavobolja?

Ne postoji lijek za ovu glavobolju, već se uzimaju lijekovi koji će ublažiti bolove i spriječiti napadaje. Napadaji se mogu zaustaviti injekcijama triptana koji se koristi i kod napadaja migrene, a pomoći može i inhalacija kisikom. Kod kronične cluster glavobolje kod koje ne pomažu nikakvi lijekovi, liječnik može predložiti operaciju.

Dakle, cluster glavobolja je rijetka glavobolja koja se može prepoznati po čestim napadajima i bolovima na jednoj strani glave ili oko očiju. Najčešće se javlja navečer prilikom spavanja, a može utjecati na obavljanje svakodnevnih poslova. Potrebno je posjetiti liječnika koji će preporučiti dodatne pretrage i načine liječenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar