Crvena mrlja u oku: Uzrok i kako se liječi ovaj problem koji muči mnoge?

Zdravlje 06. stu 202109:33
Izvor: : Shutterstock

Crvena mrlja u oku najvjerojatnije je znak pucanja kapilara. Naziva se još i subkonjuktivalno krvarenje i češće je kod muškaraca.

Ova pojava nije bolna niti neugodna, a nestaje sama od sebe. Nakon 24 do 48 sati crvena točkica će narasti, a onda će poprimiti žutu boju i na kraju potpuno nestati. Postoji niz uzroka kako i zašto dolazi do crvene mrlje.

Kako nastaje crvena mrlja u oku?

Crvena mrlja može se pojaviti kod bilo koga jer su žilice u oku tanke, male i lagano pucaju. Do ovoga dolazi raznim radnjama u kojima se naprežete, a koje uzrokuju trenutno povećanje krvnog tlaka, a to su na primjer kihanje, kašljanje, povraćanje, porod ili dizanje teškog tereta.

Sam visoki tlak, s druge strane, neće dovesti do crvene mrlje. Još neki razlozi crvene mrlje u oku su:

⦁ ozljeda oka
⦁ kontaktne leće
⦁ lijekovi za krv

Osim toga, crvena mrlja može biti posljedica ozljede oka. Kada se slučajno ubodete prstom u oko ili kada dođe do ozljede koja izaziva krvarenje. Bilo kakvo malo jače trljanje oka može također izazvati crvenu mrlju.

Osobe koje nose leće moraju paziti da su leće uvijek čiste jer i najmanja prašina u njima može izazvati crvenilo oka, ali i crvenu mrlju. Ako osjetite da je nešto u leći, skinite je, očistite te nakon što se oko malo smiri ponovno vratite.

Ljudi koji piju lijekove za razrjeđivanje krvi mogu češće imati crvenu mrlju u oku.

Kako se liječi crvena mrlja u oku?

Crvena mrlja ne zahtjeva nikakvo posebno liječenje, već će se pojava povući sama od sebe kroz nekoliko dana ili tjedana.

Ipak, možete si pomoći kapanjem umjetnih suza ili pak hladnim oblozima za smanjenje natečenosti ili toplim oblozima za smanjenje iritacije. Ako se osim crvene mrlje, pojave još neki simptomi, kao što je zamagljeni vid, bol u oku ili glavobolja posjetite liječnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar