Dermatofitija: Uzrok, simptomi i kako liječiti ovaj problem na koži i noktima?

Zdravlje 20. kol 202115:22
Izvor: Shutterstock/Ilustracija

Dermatofitoze su gljivične infekcije na koži i noktima koje uzrokuju dermatofizu ili dermatofitiju.

Infekciju uzrokuju dermatofiti, mikroorganizmi Trichophyton, Microsporum i Epidermophyton.

Može se pojaviti na određenim dijelovima tijela pa se tako dijeli na dermatofitiju glave, dermatofitiju stopala, dermatofitiju noktiju i dermatofitiju prepona.

Kako prepoznati dermatofitiju?

Dermatofiti su plijesni kojima je roževina ili keratin (vanjski dio epidermalnog sloja kože) potreban za prehranu. Da bi preživjeli trebaju živjeti na tom sloju. Glavna razlika dermatofitije i kandijaze je to što dermatofiti obično nisu invazivni, ali mogu jako dugo preživjeti.

Dermatofitija kod ljudi obično ne razvija kliničku infekciju, no ona je moguća kod oslabljenog imuniteta uslijed ozljede uz oštećenje krvožilnog sustava ili kod imunosupresije zbog dijabetesa, HIV-a i drugih bolesti.

Simptomi dermatofitije

Dermatofiti obično napadaju kožu, dlake i nokte te se mogu pojaviti na različitim mjestima na tijelu. Na širenje će posebno utjecati vlažnost i viša temperatura, kontakt sa zaraženom osobom ili životinjom te slabiji imunološki sustav.

PROČITAJTE JOŠ

Simptomi će ovisiti o mjestu zaraze, premda upale najčešće nema ili je slaba. Promjene mogu biti asimptomatske uz blagi svrbež i ljuskavu površinu kože ili jače uz pojavu vezikula i promjene strukture kože.

Ovako će se prezentirati simptomi, ovisno o mjestu dermatofitije:

dermatofitija glave će se prezentirati područjima kože koja se ljušti, može biti i gnojna, pojavljuje se na licu, bradi i vlasištu. Na bradi i vlasištu može izazvati pojavu gnojnih mjehura, upalu, crvenilo i svrbež

dermatofitija stopala može biti jačih simptoma zbog faktora poput pojačanog znojenja i vlažnosti te povišene temperature, simptomi su raspukline, pečenje, svrbež i neugodan miris stopala uz pojavu vezikula ili mjehurića nalik na herpes

dermatofitija noktiju – nokat može poprimiti bijelu boju, podići se od podloge i postati podložan trganju i pucaju

dermatofitija prepona – ljuskanje kože, pojava crvenih mrlja i upala

Kako se prenosi dermatofitija?

Dermatofiti se mogu nalaziti na čovjeku, životinjama ili na zemlji. Lako su prijenosne s čovjeka na čovjeka, sa životinje na čovjeka, no rijetko s tla na čovjeka. Infekcija se obično prenosi izravnim kontaktom i to vrlo lako.

Iz tog razloga, ako jedna osoba ima simptome na nekom dijelu tijela, bi dobro da izbjegava kontakt s drugim ljudima.

Liječenje dermatofitije

Liječenje od zaraze dermatofitima će ovisiti o mjestu zaraze i simptomima. Dermatofitija se lako prepoznaje na temelju kliničke slike i posebnih lampi.

Tako primjerice, ako je došlo do zaraze na području brade i nastali su gnojni mjehurići, da bi se uništilo dermatofite tu dlaku je potrebno iščupati i iscijediti gnoj. Osim toga se za liječenje koriste antimikotici ili fungicidi – lijekovi protiv gljivičnih infekcija, kreme i masti.

Liječenje traje do šest tjedana, ovisi o količini zaražene kože i mjestu infekcije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar