Dermatolog objasnio zašto nikad ne biste trebali rezati zanoktice

Zdravlje 01. stu 202114:34 > 02. stu 2021 06:51 1 komentar
Ivan Dragiev / Alamy / Alamy / Profimedia

Zanoktice možda nisu nešto o čemu ste mnogo ili uopće ikad razmišljali izvan kozmetičkog salona, ali zapravo služe važnoj svrsi.

“Funkcija zanoktice nokta je zaštititi nokat od bakterijskih i gljivičnih infekcija, na dijelovima na kojima nokti rastu iz svog korijena”, rekao je za PopSugar dr. Corey L. Hartman, osnivač klinike Skin Wellness Dermatology u Birminghamu.

Zanoktica je stoga vrlo važna jer su nokti osjetljiviji na oštećenja, poput isušivanja ili infekcije, tijekom te početne faze rasta. Dr. Hartman nazvao je zanokticu “prvom linijom obrane” za ploču nokta, matricu nokta (gdje počinje rast vašeg nokta) i nabor nokta (tkivo koje okružuje matricu).

Iz tog razloga dr. Hartman i mnogi drugi dermatolozi i kozmetičari ni pod kojim okolnostima ne preporučuju rezanje zanoktica, bilo da ste u salonu za nokte ili kod kuće. Ova praksa potencijalno može izložiti vaše nokte brojnim infekcijama.

“Ako su zanoktice suhe, napukle, izrezane ili prekinute, prljavština i bakterije mogu lakše ući u korijen nokta i uzrokovati kožne poremećaje koji zahtijevaju liječenje, a u ekstremnim slučajevima i kirurške zahvate”, kaže dr. Hartman. Uobičajene infekcije noktiju uključuju gljivice na noktima i paronihiju, što je upalna infekcija koja se javlja na pregibu nokta, prenosi Index.

Kako biste održali zdrav rast noktiju, postoji jedna stvar koju možete učiniti za njegu zanoktica. Dr. Hartman je preporučio da njegujete kožu oko prstiju nanošenjem ulja ili kreme za zanoktice “kako biste zadržali hidrataciju i ojačali kožnu barijeru”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.