Dermatolozi upozoravaju: Kombinacija ova dva sastojka jako je loša za kožu lica

Zdravlje 04. svi 202209:37 > 09:45
Izvor: Photo by Content Pixie on Unsplash

Danas je dostupno puno kvalitetnih proizvoda koji se koriste za njegu kože i napravljeni su tako da se mogu kombinirati kako bi još bolje djelovali.

Tako na primjer može se koristiti vitamin C i kremu sa zaštitnim faktorom ujutro ili hijaluronsku kiselinu uz kremu za lice navečer. Isto tako postoje i proizvodi koji neće dati željeni rezultat ako se koriste u paru. Stručnjakinja za njegu i zdravlje kože, dr. Ksenia Sobchak, dermatologinja, posebno ističe dva proizvoda koji se nikako ne bi trebali koristiti u paru jer tako nećete uživati u zdravoj i lijepoj koži.

Salicilna kiselina i retinol nisu dobar par

Mnogi od nas koriste retinol u sklopu svakodnevne brige o koži jer nudi anti age svojstva, a salicilna kiselina je preparat koji će koristiti osobe koje imaju problema s aknama. Radi se o jakim proizvodima koji eliminiraju akne i sitne bore, ali kada se koriste u kombinaciji mogu naštetiti kožu tako što je isušuju.

“Ovi proizvodi stvarno mogu pomoći ako vas muče navedena pitanja, ali kada se koriste istovremeno mogu uzrokovati iritacije na koži i tako samo pogoršati njen izgled”, pojasnila je te dodala da će se upravo zbog suhe kože uzrokovati jače lučenje žlijezda lojnica, što može opet dovesti do pojave akni.

Umjesto da ih miješate, Sobachak savjetuje da se retinol koristi prije spavanja, a salicilna kiselina nakon buđenja. To znači da ne biste trebali koristiti sredstvo za čišćenje lica s kiselinama pa naknadno retinol, nego je važno koži dati vremena da prvo upije jedan preparat.

Ako želite provoditi pravilnu anti age rutinu, ali i prevenirati nastanak akni, ona savjetuje da ne koristite proizvode koji sadrže benzoil peroksid prije nanošenja retinola jer ako to učinite, jedan će proizvod poništiti djelovanje drugog.

Na primjer, ističe da benzoil peroksid može učiniti molekule retinola neaktivnima i umiješati se u njegovu djelotvornost. Zaključuje da se neki proizvodi trebaju koristiti odvojeno, a retinol je uvijek najbolje stavljati navečer. Isto tako je potrebno koži dozvoliti da se sama uspije pripremiti za drugi proizvod.

Vitamin C i vitamin E su dobra kombinacija

Ova dva vitamina se odlično slažu? Pa stvari nisu tako jednostavne… Postoji razlog zašto ova dva jaka vitamina koja štite imunološki sustav i zdravlje kože odlično surađuju. “Vitamin C se bori protiv slobodnih radikala, a vitamin E jača hidrataciju kože”, navodi Arielle Panarello, dermatologinja iz New Yorka te dodaje da su ova dva vitamina par iz snova.

Ukratko, bilo koja kiselina dobro djeluje uz drugu i mogu se koristiti u kombinaciji i tako vam pomoći u preveniraju upalnih procesa, uz sve druge benefite.

Retinol i hijaluronsku kiselinu možete koristiti u isto vrijeme

Većina dermatologa voli nabrajati sve dobrobiti retinola, koji je ustvari oblik vitamina A, a svaki će vas upozoriti i na to da isušuje kožu. “Retinol je poznat po tome da može izazvati iritacije na koži, posebno ako joj ne pružate dovoljno vlage. Odličan je alat za regeneraciju stanica i poticanje obnove kolagena, dok će hijaluronska kiselina koži dati vlagu i tako ju učiniti sjajnom i zategnutom”, pojašnjava dr. Zeichner, prenosi Ordinacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar