Deset znakova koji otkrivaju da pijete previše gaziranih sokova

Zdravlje 27. ruj 202311:52 0 komentara
Unsplash

Portal Yahoo izdvojio je 10 znakova koji sugeriraju da biste trebali razmotriti smanjenje ili prestanak konzumacije Coca-Cole i sličnih gaziranih pića.

Opće je poznato da gazirani sokovi u svijetu sokova nisu najzdraviji izbor. Od povećanog rizika od kardiovaskularnih bolesti, preko propadanja zuba do pretilosti, mnogo je razloga zašto je dobro izbjegavati sokove.

Portal Yahoo odlučio je stoga izdvojiti 10 znakova koji sugeriraju da biste trebali razmotriti smanjenje ili prestanak konzumacije Coca-Cole i sličnih gaziranih pića.

Evo o kojim je znakovima riječ:

1. Povećanje visceralne masnoće: Konzumacija gaziranih pića, posebno onih bogatih šećerom kao što je Coca-Cola, povezana je s nakupljanjem masnoće na trbuhu. To može dovesti do prekomjerne tjelesne težine i povećanog rizika od različitih zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca.

2. Dehidracija: Gazirani napici, često s visokim udjelom kofeina, mogu izazvati dehidraciju. Suha koža, umor i smanjena koncentracija samo su neki od znakova dehidracije koja može proizaći iz česte konzumacije ovih pića.

3. Stariji izgled: Konzumacija Coca-Cole može uzrokovati starenje na staničnoj razini zbog prisutnosti šećera i kemijskih dodataka. To može rezultirati finim borama, gubicima elastičnosti kože i ranijim znakovima starenja.

4. Glavobolje: Šećeri i umjetni zaslađivači u gaziranim pićima mogu izazvati glavobolje, a kofein prisutan u Coca-Coli može pogoršati ove simptome. To može otežati svakodnevno funkcioniranje.

5. Rizik od dijabetesa tipa 2: Brojne studije pokazale su jasnu povezanost između konzumacije šećerom zaslađenih bezalkoholnih pića i razvoja dijabetesa tipa 2. Visok unos šećera može poremetiti ravnotežu šećera u krvi i uzrokovati ozbiljne metaboličke probleme.

6. Povišen krvni tlak: Konzumacija više od jedne Cole ili drugog gaziranog pića zaslađenog šećerom dnevno povezana je s višim krvnim tlakom. To je faktor rizika za razvoj hipertenzije i srčanih bolesti.

7. Rizik od gihta: Fruktoza prisutna u gaziranim pićima može povećati rizik od gihta, što je bolna upalna bolest zglobova. Osobe koje konzumiraju velike količine ovih pića izložene su većem riziku.

8. Simptomi odvikavanja: Ako konzumirate puno kofeina iz gaziranih pića kao što je Coca-Cola i naglo prestanete, možete osjetiti simptome odvikavanja. To uključuje umor, razdražljivost, nesanicu i nedostatak koncentracije.

9. Problemi s oralnim zdravljem: Gazirana pića često sadrže šećere i kiseline koje mogu uzrokovati karijes i eroziju zuba. Održavanje oralnog zdravlja može postati izazov s čestom konzumacijom ovih pića.

10. Moguća ovisnost: Iako je teško dokazati ovisnost o gaziranim pićima, studije sugeriraju da hrana, uključujući pića bogata šećerom, može izazvati ovisničko ponašanje. To može stvoriti začarani krug konzumacije koja može biti teška za prekid.

Važno je razumjeti te znakove i prepoznati kako konzumacija gaziranih pića može utjecati na vaše zdravlje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok