Dječja bolnica Srebrnjak, Podravka i Belupo protiv prekomjerne tjelesne mase

Zdravlje 06. lis 202113:46 > 13:49 0 komentara
Kwanchai Chai-udom / Alamy / Profimedia

Znanstveno-istraživački projekt Dječje bolnice Srebrnjak, Podravke i Belupa namijenjen smanjenju prekomjerne i održavanju zdrave tjelesne mase kod djece i odraslih predstavljen je u srijedu u Hrvatskom liječničkom zboru.

Vrijednost projekta je devet milijuna kuna, uključujući i bespovratnih 6,8 milijuna kuna iz EU fondova, a većina novca uložit će se u provođenje kliničke studije, istraživanje i razvoj novih proizvoda, patentnu zaštitu, ali i zapošljavanje novih stručnjaka.

Voditeljica projekta Mirjana Turkalj iz Dječje bolnice Srebrnjak pojasnila je da se provedbom istraživačkih aktivnosti i multidisciplinarnim pristupom koji podrazumijeva blisku suradnju kliničkih i temeljnih istraživača, nutricionista i poslovnog sektora namjerava razviti novi dijagnostički i terapeutski pristup namijenjen smanjenju prekomjerne tjelesne mase.

“Ovaj pristup uključivat će provođenje kliničke studije, ali i razvoj inovativnih proizvoda za obroke pri redukcijskoj dijeti te razvoj personalizirane podrške pacijentima i korisnicima”, naglasila je Turkalj dodavši da znanje, stručnost i multidisciplinaran pristup u rješavanju javno zdravstvenih izazova predstavljaju velik potencijal za suradnju s gospodarstvom, osobito s hrvatskom farmaceutskom i prehrambenom industrijom.

U tri godine provedbe projekta razvit će se klinički dokazan i zdravstveno siguran koncept redukcije prekomjerne i održavanja zdrave tjelesne mase kod djece i odraslih koji će se temeljiti na suvremenim medicinskim i nutricionističkim principima, uključujući promjene u načinu života, uravnoteženu niskoenergetsku prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost uz personaliziranu stručnu podršku, čulo se na predstavljanju projekta.

Sinergija prehrane i farmacije

“Ovaj projekt sinergijski povezuje unutarnje potencijale naše dvije divizije, prehranu i farmaceutiku. Vjerujemo da će nam primijenjena znanja iz područja prehrane, farmacije, medicine i nutricionizma omogućiti iskorak u nove kategorije proizvoda u segmentu hrane i zdravlja te nas pozicionirati na sam vrh kompanija koje kreiraju trendove te su u potpunosti usmjerene na potrošače”, istaknula je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Predsjednik Uprave Belupa Hrvoje Kolarić podsjetio je da je ta tvrtka prije pet godina iskoračila u područje nutraceutike i kliničke prehrane koji se ovim projektom širi u područje zdravstvenih rješenja za prekomjernu tjelesnu masu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.