Doktor objasnio može li nedostatak vitamina D dovesti do raka

Zdravlje 03. lis 202321:53 0 komentara
vitamini, tablete, pilule, kapsule,
Pixabay / Ilustracija

Premda nije izravan uzrok, smatra se da nedostatak vitamina D igra ulogu u nastanku i razvoju određenih karcinoma.

Kakva je poveznica između nedostatka vitamina D i karcinoma? Ovo je pitanje izazvalo značajan interes u svijetu medicinskih istraživanja, a nova otkrića ukazuju na uvjerljivu vezu između razine vitamina D i rizika od raka.

Iako nije izravan uzrok, čini se da je nedostatak ovog vitamina faktor koji pridonosi razvoju i napredovanju raznih vrsta raka.

Istraživanja sugeriraju značajnu korelaciju između nedostatka vitamina D i uznapredovalih stadija raka, kao i niže stope izlječenja od raka, osobito izražene kod raka dojke i određenih vrsta raka krvi, jednjaka i želuca.

Temeljni mehanizam uključuje djelovanje vitamina D preko receptora vitamina D, koji ne samo da igra ulogu u održavanju razine kalcija i hemostaze, već također ima presudan utjecaj na smanjenje stanične proliferacije, metastaza i angiogeneze.

Dr. Mandeep Singh Malhotra, direktor kirurške onkologije u bolnici u Delhiju u Indiji, kaže:

“U biti, vitamin D igra ključnu ulogu u sprečavanju brze diobe stanica raka, čime se usporava njihov rast. Štoviše, ublažava metastaze (širenje raka) i angiogenezu (stvaranje novih krvnih žila). Ovi korisni učinci postižu se različitim putovima, uključujući jačanje imunološkog odgovora, što pojačava sposobnost tijela da se bori protiv raka. Nadalje, vitamin D povećava stopu stanične smrti i ublažava simptome povezane s rakom poput upale, koju karakteriziraju crvenilo, vrućica, gubitak težine i gubitak apetita. Održavanje odgovarajuće razine vitamina D stoga je ključno za ove zaštitne funkcije”, kaže dr. Mandeep Singh Malhorta, ravnatelj kirurške onkologije u Delhiju.

Iako je poveznica između nedostatka vitamina D i karcinom kompleksna i istraživanja se i dalje provode, sve je više dokaza da održavanje optimalne razine vitamina D može igrati važnu ulogu u smanjivanju rizika od karcinoma i poboljšanje ishoda za one koji su pogođeni ovom bolešću.

Važno je rutinski provjeravati razine D vitamina i razmisliti o adekvatnoj suplementaciji, pogotovo kod ljudi koji imaju veći rizik od karcinoma.

Malo hrane prirodno sadrži vitamin D, ali obogaćeno mlijeko, obogaćene žitarice i masne ribe poput lososa, skuše i sardina sadrže. Također, vaša koža sadrži molekulu koja, kada je izložena suncu, postaje kalciferol, aktivni oblik vitamina D.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.