Dva simptoma na prstima koja ne treba ignorirati, mogu ukazivati na tešku bolest

Zdravlje 20. lip 202407:39 0 komentara
Pexels

Malo poznati simptomi na prstima zapravo bi mogli nagovijestiti da osoba boluje od jedne od tri ozbiljne bolesti.

Na primjer, plućne infekcije često uzrokuju uporan kašalj, dok bol u prsima može ukazivati ​​da nešto nije u redu sa srcem. Međutim, u drugim slučajevima nuspojave se mogu činiti kao da nemaju nikakve veze s bolešću.

Naši prsti bi mogli nagovijestiti prisutnost jedne od tri smrtonosne bolesti. Konkretno, određeni simptomi na prstima mogu ukazivati ​​na bolesti srca, rak pluća i leukemiju, piše Express.

Iako većina ovih znakova može biti bezopasna, uvijek se isplati razgovarati s liječnikom ako potraju ili se pogoršaju.

Dva simptoma na koje treba obratiti pozornost:

1) Batićasti prsti
2) Modrice na prstima

Batićasti prsti

Batićasti prsti uzrokuju da vrhovi prstiju izgledaju veći. Nokti mogu postati zakrivljeniji, a koža oko njih može postati sjajna.

To može biti znak niza osnovnih zdravstvenih stanja, osobito pluća ili srca.

Cancer Research UK objašnjava: “To uključuje vrste raka poput raka pluća i mezotelioma. Ali batićasti prsti također se mogu naći kod nekih ljudi s problemima štitnjače ili drugim stanjima kao što su ulcerozni kolitis i Crohnova bolest.”

Mogu potrajati godine da se razvije ovaj neobični simptom. Ako ga primijetite na svojim rukama, trebali biste razgovarati sa svojim liječnikom opće prakse.

Modrice na prstima

Prilično je rijetko imati modrice na prstima i to može ukazivati ​​na problem s krvlju. Neobjašnjive modrice potencijalni su simptom leukemije.

Direktor istraživanja Leukemia UK Simon Ridley rekao je za Express: “Jedan od uobičajenih znakova upozorenja i simptoma leukemije su modrice. Ove modrice razlikuju se od onih koje svi povremeno dobijemo jer se mogu pojaviti na čudnim ili neočekivanim mjestima, kao što su ruke kod odraslih.”

Još jedan simptom koji može ukazivati na ozbiljnije probleme su natečeni zglobovi.

To može biti znak opasnog stanja koje je obično bez simptoma. Natečeni zglobovi mogu biti ksantomi tetiva, što je nakupina kolesterola u rukama.

To znači da biste mogli imati visok kolesterol – glavni faktor rizika za srčane bolesti, srčane i moždane udare.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

#related-news_4

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!