Evo što nikako ne biste trebali raditi ako pijete antibiotike

Zdravlje 17. stu 202307:46 0 komentara
Pexels

Antibiotici su lijekovi namijenjeni za borbu protiv bakterijskih infekcija. Da bi se osigurala njihova maksimalna efikasnost, ključno je znati kako ih pravilno koristiti.

Ne mogu se dobiti bez recepta liječnika. On će procijeniti je li liječenje antibioticima neophodno, a ukoliko je potrebno, propisat će odgovarajući tretman.

Važno je napomenuti da ne treba dijeliti antibiotike s drugima, čak i ako mislite da vam pomažu. Svaki antibiotik je pažljivo odabran za određenu namjenu, a uzimanje lijekova koji vam nisu propisani može biti štetno i nepotrebno, prenosi Danas.

Kad počnete uzimati antibiotike, važno je da se pridržavate propisanih doza. Ne biste trebali da mijenjati doze sami bez prethodnog savjetovanja s liječnikom.

Točna doza osigurava efikasnu borbu protiv bakterija. Također, važno je uzimati antibiotike u redovnim intervalima kako bi se održala konstantna koncentracija lijeka u organizmu.

Najvažnija napomena je da završite cijelu propisanu terapiju, čak i ako se osjećate bolje prije nego što se završi.

Prekidanje terapije prije nego što završite cijelu količinu antibiotika može rezultirati time da bakterije razviju otpornost na lijekove.

Također, prekomjerna i neopravdana upotreba antibiotika može dovesti do stvaranja rezistentnih bakterija kojima postojeći lijekovi ne mogu ništa. Ovakva predviđanja nisu znanstvena fantastika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.