Evo što vaša stolica govori o zdravlju vaših crijeva

Zdravlje 24. lip 202211:201 komentar
Izvor: Pexels

Kada govorimo o zdravlju crijeva, ne govorimo samo o želucu. Ono zapravo počinje od usta i završava u anusu, od onoga što jedete do onoga što izlučujete. Bitno je da imate zdrave pokrete crijeva.

Nutricionistica Rujuta Diwekar u nedavnom videu objasnila je važnost obraćanja pozornosti na pokrete crijeva. Ona su snažan pokazatelj vašeg probavnog zdravlja.

Vaša stolica zapravo može otkriti imate li zdravo tijelo koje dobro funkcionira ili nosite znakove infekcije, probavnih problema ili drugih ozbiljnih zdravstvenih problema.

Bristolska skala stolice koju je stvorio Ken Heaton, dr. Med., Sa Sveučilišta u Bristolu 1997. godine, izvrstan je alat za identifikaciju vašeg tipa stolice.

Sedam kategorija, na temelju veličine i teksture, su:

1. Tvrda stolica

2. Stolica u obliku ljuskica

3. Dobro oblikovana, zdrava stolica s pukotinama

4. Dobro oblikovana, zdrava i glatka stolica

5. Dobro oblikovana i meka stolica

6. Meka stolica koja nije dobro oblikovana

7. Tekuća stolica

Stolice tipa 1 i 2 su stolice koje već dugo sjede u debelom crijevu i znak su zatvora. Tipovi 3 i 4 znak su zdrave probave i smatraju se optimalnim oblikom stolice. Tipovi od 5 do 7 su u debelom crijevu najmanje vremena i mogu ukazivati na proljev.

Kako popraviti zdravlje crijeva

Nutricionistica Rujuta Diwekar u svom je videu podijelila koncept “Paiyu-Vayu-Aayu”, koji se može objasniti kao veza između kretanja nogu, plina u vašem tijelu i duljine vašeg života. Dakle, ako ostanete aktivni, tada ćete imati minimalne želučane probleme i to će pridonijeti zdravijem i dužem životu.

VEZANE VIEJSTI

Osim toga, za zdrava crijeva morate se dobro naspavati i jesti domaću hranu koja je prirodna i sezonska. Izbjegavajte pakirane proizvode i uključite hranu poput riže, mahunarki, bundeve i skute u svakodnevnu prehranu. Na kraju, ne zaboravite piti puno vode za sretna i zdrava crijeva, piše Times of India.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Komentari

Vaš komentar