Konjska mast: Za što je sve dobra i može li njeno korištenje izazvati nuspojave?

Lifestyle 08. lip 202410:57 0 komentara
konjska mast
Madeleine Steinbach / Alamy / Alamy / Profimedia

Konjska mast dobivena je iz ekstrakta divljeg kestena uz dodatak raznog ljekovitog bilja i mentola zbog kojeg ima osjećaj hlađenja. Ova mast ima široku paletu učinaka kada je u pitanju bol u zglobovima i mišićima.

Konjska mast koja se još naziva i konjski balzam i konjski gel, popularna je kada su u pitanju bolovi u zglobovima i mišićima.

Ono što konjsku mast izdvaja od drugih masti i gelova za masiranje i ublažavanje bolova jest to što ima učinak hlađenja te se u njoj, ovisno o proizvođaču, nalazi i do dvadeset ljekovitih biljaka koje pomažu u liječenju nastalog problema.

Za što se koristi konjska mast?

Glavni sastojak konjske masti je ekstrakt divljeg kestena, a mogu mu još biti dodane ljekovite biljke poput nevena, arnike, kamilice i kamfora.

Efekt hlađenja pruža dodatak mentola.

Konjska mast se zbog svojeg svojstva hlađenja, ali i mnoštva ljekovitih biljaka koje sadrži, koristi za ublažavanje brojnih tegoba kao što su:

varikozne vene

– “teške” noge

– slabo pokretljivi zglobovi

upala mišića

– grčevi u mišićima

– istegnuće tetiva

– ukočenost vrata i ramena ili lumbalnog dijela leđa

Konjska mast je korisna i za smanjenje i uklanjanje celulita s obzirom na to da, zbog efekta hlađenja, potiče cirkulaciju.

tetka masira celulit
Pexels

Nuspojave korištenja konjske masti

Iako je konjska mast zbog svog prirodnog sastava prilično sigurna za korištenje, u nekim su slučajevima ipak moguće određene nuspojave korištenja, a to je prvenstveno iritacija kože.

Stoga se ne preporučuje konjsku mast nanositi na osjetljivu i prethodno nadraženu kožu i ako imate alergiju na neku od biljaka u ovoj masti.

Ako primijetite da je, prilikom nanošenja konjske masti, došlo do alergijske reakcije ili je njeno djelovanje neugodno, temeljito ju, toplom vodom, isperite s kože.

Također, preporučuje se da se prilikom nanošenja konjske masti koriste rukavice ili da se ruke dobro operu kako ne bismo nehotice dotaknuli oči ili osjetljivu kožu lica i tako izazvali iritacije.

Zaključak

Konjska mast koristi se za ublažavanje boli u zglobovima i mišićima, potiče cirkulaciju i tako ima pozitivan učinak i na varikozne vene pa čak i na uklanjanje celulita.

Neke od tegoba za koje se koristi konjska mast su upala mišića, slaba pokretljivost zglobova, istegnuće tetiva i slično.

Korištenje konjske masti uglavnom ne izaziva nikakve negativne nuspojave, ali kod osoba s osjetljivom ili prethodno nadraženom kožom, može izazvati dodatne iritacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!