Evo zašto biste trebali jesti šipak

Zdravlje 02. lis 202217:56
Izvor: Photo by Dagmara Dombrovska on Unsplash

Nar ili šipak se u drevnoj povijesti smatrao kao sveto voće koje nudi obilje i plodnosti. Danas je poznato da ima brojne zdravstvene prednosti.

Šipak je bogat antioksidansima

Plodovi šipka su bogati polifenolima antioksidansima koji se bore protiv nestabilnih molekula koje mogu oštetiti stanice, navode nutricionisti, piše goodhousekeeping.com.

Također sadrži antocijanine koji šipku daju crvenu boju te pomažu kod snižavanja krvnog tlaka i prevencije raka.

Dobar izvor vlakana

Konzumacijom šipka unosimo četiri grama vlakana po porciji, prema američkom Ministarstvu poljoprivrede. To je gotovo 15 posto preporučene dnevne vrijednosti vlakana za odrasle u otprilike pola šalice šipka.

Dobar izvor vitamina C

Šipak je i dobar izvor vitamina C. Pola šalice osigurava oko 9 miligrama vitamina C, što je oko 10 posto preporučene dnevne vrijednosti za odrasle.

Dobar izvor kalija

Sadrži 205 miligrama kalija po porciji od pola šalice, a sok od šipka gotovo 533 miligrama kalija po šalici.

Pomaže kod upala

Istraživanje pokazuje da redovito pijenje soka od nara može smanjiti upale koje prethode srčanim bolestima i dijabetesu. Naime, antioksidansi osim snižavanja krvnog tlaka i prevencije raka smanjuju i upale u tijelu.

Pomaže kod poboljšanja zdravlja srca

Konzumacija soka od nara pomaže i kod smanjenja krvnog tlaka. Srčani bolesnici koji su dnevno pili jednu šalicu soka od šipka osjećali su značajno manji intenzitet i trajanje boli u prsima, pokazalo je istraživanje.

Pomaže kod poboljšanja zdravlja bubrega

Bubrežni kamenci mogu uzrokovati uzrokovati krv u mokraći, jaku bol i ozbiljne komplikacije bubrega. Šipak može pomoći u prevenciji i liječenju bubrežnih kamenaca jer sadrži antioksidativne prehrambene fitofenole, za koje je utvrđeno da su učinkoviti u prevenciji stvaranja kamenaca, pokazalo je istraživanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari

Vaš komentar