Farmaceut otkrio: Ovaj znak na prstima može signalizirati tri opasna stanja

Zdravlje 07. svi 202407:02 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Kada je riječ o zdravstvenim stanjima, mnogi od znakovitih simptoma koje doživljavamo imaju neku vezu sa zahvaćenim dijelom tijela. Primjerice, jedan od znakova raka pluća je uporan kašalj, dok rak crijeva može dovesti do pojave krvi u stolici.

Međutim, u drugim slučajevima možete primijetiti neke neobične simptome za koje se čini da nemaju nikakvu vezu sa zdravstvenim problemom. Oni su posebno opasni jer se lako mogu previdjeti ili pogrešno protumačiti.

Imajući to na umu, jedan je stručnjak za Express.co.uk razgovarao o potencijalno opasnom simptomu koji se može pojaviti na prstima. Abbas Kanani, glavni farmaceut za Chemist Click, upozorio je na oticanje prstiju, kao i šake ili zgloba. To je medicinsko stanje poznato kao edem i može biti znak bolesti bubrega, jetre, pa čak i zatajenja srca.

“To se događa kada se višak tekućine nakuplja u tjelesnim tkivima. Kada se tijelo suočava s kroničnom bolešću bubrega ili akutnom ozljedom bubrega, to može oslabiti funkciju bubrega i uzrokovati zadržavanje tekućine i edem”, rekao je Abbas pa nastavio:

“Bolesti jetre uzrokuju smanjenje proizvodnje proteina koji pomažu u održavanju ravnoteže tekućine u krvi. Tekućina tada može iscuriti u tkiva i uzrokovati edem, osobito u abdomenu i nogama. Na kraju, nakupljanje tekućine u plućima i drugim tkivima može se dogoditi kada srce ne može učinkovito pumpati krv, što uzrokuje njegovo zatajenje.”

Abbas je naveo druge simptome ovih stanja na koje treba obratiti pozornost. Zatajenje bubrega vidljivo je kroz simptome kao smanjeno stvaranje urina, umor, mučnina i povraćanje, krv u urinu. Zatajenje jetre se manifestira kroz žutilo kože i očiju, lako stvaranje modrica ili krvarenje, bol u trbuhu i oticanje, svrbež na dlanovima i tabanima te tamna mokraća i blijeda stolica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!