Francuski carski rez: Manje boli te daje brži oporavak i dizanje na noge

Majka i dijete 17. ruj 202115:15 0 komentara
Ultrazvuk, trudnoća, trudnica
Pexels / Ilustracija

Nova metoda poroda, francuski carski rez stigla je i u Hrvatsku, no još uvijek je riječ o novoj i manje korištenoj metodi. Carski rez jedan je od načina dovršetka porođaja koji se obično koristi ako postoje komplikacije pri porodu te kako bi se spasilo dijete.

Glavne prednosti francuskog reza su manja postoperacijska bol, kraći oporavak te manji rizici za razvijanje mokraćnih infekcija.

Što je uopće carski rez?

Carski rez nastao je kao očajnički pokušaj spašavanja djeteta kod kompliciranog poroda. Radi se o stvaranju reza na trbušnoj šupljini i maternici. Današnja medicina omogućava da carski rez prolazi bez poteškoća, no prije se on izvodio na preminulim trudnicama s ciljem spašavanja djeteta. Carski rez nije novitet, no prije 500 godina je rijetko prolazio bez komplikacija, stvaranja upala i smrti trudnice nakon ovog operativnog zahvata.

Danas je izvođenje carskog reza sigurno, no i dalje nije bez rizika te postoje šanse za razvijanje apscesa i sepse. Mogući rizik carskog reza je gubitak velike količine krvi za vrijeme operacije. Podaci pokazuju kako je porod putem carskog reza povezan i s razvojem postporođajne depresije, ali i teškoća s dojenjem. Oporavak od carskog reza traje duže nego kod vaginalnog poroda, čak do nekoliko tjedana.

Carski rez se indicira kada dođe do nekog od ovih stanja:

  • produljen vaginalni porod
  • manjak kisika u maternici
  • višeplodna trudnoća
  • dijete koje je okrenuto na zadak ili rame
  • ranije provedeni carski rezovi

Francuski carski rez je ekstraperitonealna tehnika carskog reza koja se pojavila 90-ih godina prošlog stoljeća što u znači da u svijetu nije toliko nova, ali se relativno nedavno pojavila u Hrvatskoj. Smatra se kako je francuski carski rez poboljšana tehnika poroda kada je potrebno izvesti carski rez.

Kako izgleda francuski carski rez?

Nova metoda francuskog carskog reza omogućava rezanje manje količine slojeva na trbuhu trudnice te se ovom metodom mnogo više štede koža i mišići. Kod običnog carskog reza treba se proći kroz sedam slojeva i stijenku maternice što izaziva velike postoperativne bolove i dug oporavak nekoliko slojeva tkiva.

Francuski carski rez omogućava otvaranje fascije ravnog mišića trbuha uzdužno umjesto poprečno. Rez je veličine od osam do 10 centimetara, a nalazit će se oko dva centimetra iznad stidne kosti. Mišići se tada razmiču, a maternici se pristupa s vanjske strane i ne ulazi se u trbuh. Mjehur se nježno odvaja od maternice kako bi se pristupilo mjestu na kojem treba napraviti rez i ne uvodi se kateter. Kod ove nove metode carskog reza nema rezanja potrbušice, niti nema potrebe stavljanja mokraćnog katetera.

U porodu pomaže i rodilja koja povećava tlak u trbušnoj šupljini tako da puše u plastičnu cjevčicu winner flow. Ovo pomaže kirurgu poroditi dijete, ali i rodilji daje bolji dojam poroda.

Šivanje kod francuskog carskog reza je kružno te se tako stvara deblji ožiljak na mišiću maternice što smanjuje rizik za pucanje ako dođe do idućeg poroda. Šivanje kože kod francuskog carskog reza ostavlja manji ožiljak od klasičnog jer je šav kraći.

Prednosti francuskog carskog reza

Iako će liječnici uvijek preporučiti da se dijete pokuša poroditi vaginalnim putem, u slučaju komplikacija ili prethodnih carskih rezova je potrebno provesti ovaj zahvat. Ova nova metoda poroda ima brojne prednosti u odnosu na dosadašnje metode. To su:

– manji osjećaj boli nakon zahvata

– brži oporavak nakon zahvata

– nema ulaska u trbušnu šupljinu

– manji, ali čvršći ožiljak nakon zahvata

– normalno funkcioniranje crijeva i mjehura nakon poroda

– nema unošenja katetera u mjehur

– manje šanse za razvijanje infekcija

– brži izlazak iz bolnice

– potpuna pokretljivost rodilje nakon francuskog carskog reza

Budućim majkama se bez obzira na prednosti francuskog carskog reza savjetuje da se porod, ako je to moguće, obavi vaginalnim putem.

Oporavak nakon francuskog carskog reza

Jedna od prednosti francuskog carskog reza je brži oporavak nakon operacije i poroda. Kod ove vrste reza se koristi spinalna i epiduralna anestezija. Rodilja za vrijeme poroda ne osjeća bol.

Oporavak nakon francuskog carskog reza je mnogo brži nego kod običnog. Rodilja već nekoliko sati nakon poroda ovakvim rezom može ustati, hodati, mokriti, tuširati se i normalno konzumirati hranu i piće. Većina trudnica već nakon prvog dana može ići kući, no obično ostaju u bolnici tri dana kao što je uobičajeno kod rodilja.

I kod ove vrste carskog reza postoji mogućnost komplikacija u vidu ozljeda mokraćnog mjehura i nastanka hematoma, no riječ je o rijetkim komplikacijama.

Francuski carski rez u Hrvatskoj se izvodi u KBC-u Sestara milosrdnica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.